Čaputová vracia Matovičov balíček do parlamentu a je pripravená obrátiť sa na súd

Prezidentka Zuzana Čaputová vracia protiinflačný balíček z dielne ministerstva financií do parlamentu na opätovné prerokovanie.

07.06.2022 14:11 , aktualizované: 16:02
Čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
debata (117)

Prezidentka sa rozhodla nevetovať okamžitú pomoc, nesúhlasí však so zmenami, ktoré majú začať platiť od januára budúceho roka. Svoje rozhodnutie oznámila počas utorkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci.

Video

„V prípade prelomenia môjho práva veta sa obrátim na Ústavný súd so žiadosťou o posúdenie ústavnosti prijímacieho procesu,“ avizuje prípadný ďalší postup prezidentka.

Podľa Čaputovej neboli pri prijímaní zákona splnené podmienky na uplatnenie legislatívnej skratky. Prezidentka tiež vyzvala vládu, aby pomohla ľuďom a zároveň, aby pamätala aj na 200-tisíc ľudí, ktorých sa nový zákon nedotýka.

Obrátila sa na radu

Prezidentka si v tejto otázke vyžiadala aj stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Tá podľa prezidentky konštatuje, že „Slovensko má v súčasnosti historicky najvyššiu úroveň dlhu a stredné až vysoké riziko dlhodobej udržateľnosti verejných financií". Aj to je podľa nej dôvod, prečo mal zákon s tak významným dopadom na rozpočet, prejsť riadnym legislatívnym procesom.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Matovič by sa mal modliť, aby mu Čaputová protiinflačný balíček vrátila

Pôvodne deklarovaným cieľom zákona bola podľa Čaputovej protiinflačná pomoc, ale „zdražovaniu na Slovensku čelíme už niekoľko mesiacov“. Podľa prezidentky je chystaná pomoc rodinám legitímny cieľ. „Ale legitímny cieľ musí byť dosahovaný legitímnymi prostriedkami“, uviedla k procesu prijímania zákon Čaputová.

„Ak by som podpísala takúto zmenu, bolo by to popretím toho, s čím som kandidovala a s čím som bola zvolená,“ povedala Čaputová s tým, že žiada vládu, aby sa do budúcnosti vyhla skrátenému legislatívnemu konaniu.

Prezidentka uznala, že balíček môže hlboko zasiahnuť aj financovanie samospráv. Tie už avizovali, že v prípade podpísania zmien zo strany Čaputovej by zo štrajkovej pohotovosti prešli k ostrému štrajku.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Prezidentka v pasci

ÚMS: Vytvoril sa priestor na diskusiu

Únia miest Slovenska (ÚMS) rozhodnutie prezidentky Čaputovej víta. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček pre TASR uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.

Šéf ÚMS tvrdí, že je potrebné sa baviť o reálnych dosahoch na mestá, obce i poskytované služby pre obyvateľov. „Musíme sa pokúsiť nájsť riešenie, ktoré bude skutočnou prorodinnou politikou pre tých, ktorí to naozaj potrebujú, a zároveň nebude dramatické pre verejný rozpočet i pre mestá a obce,“ povedal Rybníček. Deklaruje, že ÚMS je pripravená rokovať a nájsť zmysluplné riešenie.

Na rozhodnutie Čaputovej sa čakalo už od minulého týždňa, keď parlament návrh zákonov odsúhlasil. Balík, ktorý pripravil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) prešiel skráteným legislatívnym konaním.

Matovič návrhy, ktoré zavádzajú daňový bonus, zvyšujú detské prídavky a zavádzajú tzv. krúžkovné – teda príspevok pre žiakov a študentov na mimoškolskú činnosť, poslal koaličným partnerom v utorok 17. mája. Na druhý deň na zasadnutí vlády ho kabinet odsúhlasil a hneď išiel na rokovanie parlamentu.

Vďaka hlasom poslancov z ĽS NS sa podarilo zákony zaradiť do programu prebiehajúcej schôdze. V skrátenom legislatívnom konaní ho poslanci odsúhlasili 24. mája. Teda presne týždeň od momentu, keď Matovič poslal návrh zákona koaličným partnerom.

Jozef Lenč Čítajte viac Cesta z Matovičovho cirkusu

Na prezidentku sa obrátila samospráva, zamestnávatelia a ďalšie organizácie, ktoré s balíčkom nesúhlasia a poukazujú na jeho sporné financovanie. Naopak, ohlásili sa aj pro-rodinné organizácie, ktoré trvajú na tom, aby Čaputová zákony podpísala.

Poslanci z hnutia OĽaNO už avizovali, že v prípade vrátenia zákona do parlamenta sú pripravení veto prelomiť.

VIDEO: Uhlerová: Zrazu sa z nejakej protiinflačnej pomoci stala prorodinná reforma

Video
Igor Matovič, Eduard Heger, Čítajte viac Nová roztržka v koalícii, Matovič ohlasuje vyššie dane. SaS mu odkazuje: budeme ich vetovať

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček