SaS už nebude chodiť na koaličné rady

Podľa Richarda Sulíka, predsedu SaS a ministra hospodárstva, si Slovensko potrebuje oddýchnuť od hašterenia, preto jeho strana nebude chodiť na zasadnutia koaličnej rady. Povinnosti vo vláde si však jeho ministri plniť budú.

07.06.2022 17:31 , aktualizované: 19:34
Richard Sulík Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík
debata (50)

"Vidíme, že celé Slovensko potrebuje oddych od koaličného hašterenia. Našou prioritou je konštruktívny dialóg a nie počúvanie urážok od Igora Matoviča. Na koaličných radách sme od neho neustále vystavení opakovaným osobným útokom. Koalícia je však o rovnocenných partneroch, ak si to líder OĽaNO neuvedomuje, nevidíme žiaden zmysel chodiť na rokovania koaličnej rady. Zasadnutí vlády sa, samozrejme, zúčastňovať budeme, rovnako sme aj všetci štyria ministri SaS kedykoľvek a v plnom rozsahu k dispozícii premiérovi Eduardovi Hegerovi,“ oznámil oficiálne Sulík.

Mandátovo najsilnejšie vládne hnutie OĽaNO reagovalo na oznámenie SaS pomerne útočne. „Tri strany koalície OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí sa priebežne poctivo zúčastňujú rokovaní na každej jednej koaličnej rade. Bohužiaľ, strana SaS býva len veľmi zriedka zastúpená svojím predsedom Richardom Sulíkom, a keď náhodou, tak len na veľmi krátky čas. Inokedy, keď treba rokovať do hĺbky o problémoch ľudí, strana SaS na každé rokovanie vysiela iných zástupcov, čo blokuje akékoľvek zodpovedné riešenie problémov. Následne, ak aj k nejakej dohode príde, zvyčajne ju spätne predseda strany SaS aj tak zruší, keďže nesúhlasí s rozhodnutím svojich zástupcov,“ tvrdia obyčajní.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Heger reaguje na Sulíka: Nie je pravda, čo tvrdí. Mohol som vyrokovať aj 50-ročnú výnimku

Podľa nich takto prebiehali siahodlhé rokovania v koalícii o pomoci ľuďom. „Tri strany s prorodinným cítením prichádzali s riešeniami, strana SaS ich len vytrvalo jedno za druhým vetovala s tvrdením jej predsedu, že v pomoci rodinám ‚netreba robiť nič‘. A tak sa tri strany koalície museli dohodnúť na samostatnom postupe, a rodinám napriek vôli partnera pomôcť,“ tvrdí OĽaNO.

Podľa jej vyhlásenia mal na koaličnej rade v utorok Sulík „obhájiť na koaličnej rade svoje zlyhania pri sankciách na ruskú ropu, ktoré spôsobia miliardové škody Slovensku“. „Jeho rozhodnutie nezúčastniť sa rokovania je dôkazom, že na svoje zlyhanie nemá žiadne uveriteľné argumenty,“ tvrdí hnutie Igora Matoviča.

Pritom len krátko predtým premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyhlásil, že podmienky, ktoré v otázke dodávok ruskej ropy vyjednal pre Slovensko, sú lepšie než pôvodný návrh. „To, čo sme v Bruseli dohodli, je časovo neobmedzená výnimka na dovoz ruskej ropy. Pôvodný návrh hovoril o troch rokoch,“ pripomenul. Doplnil, že z dôvodu energetickej bezpečnosti urobí Slovensko všetko pre to, aby sa od ruskej ropy odstrihlo čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Koaličná rada #SASKA