Pokračovanie článku: Po rozhodnutí prezidentky o Matovičovom balíčku je koalícia na bode mrazu

Z reakcií politikov a politických strán

Peter Pellegrini, Hlas: Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci strany Hlas sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne. Preto si doteraz nesplnila domácu úlohu a občania oprávnene čakajú na skutočnú pomoc od štátu.

Branislav Gröhling, minister školstva, SaS: Ďakujem pani prezidentke. Za zodpovedný postoj aj za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu. Poslanci tak majú šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií.

Milan Krajniak, minister práce, Sme rodina: Prezidentkino veto pomoci rodinám ma mrzí. Stále som presvedčený, že zvýšiť od 1. júla daňový bonus na dieťa o 50¤% a zvýšiť prídavok na dieťa o 16¤%, následne od 1. januára 2023 zvýšiť daňový bonus na dieťa o 100¤%, rovnako ako aj zvýšiť prídavok na dieťa o 55 percent, je veľmi významná pomoc slovenským rodinám. Toto treba schváliť. Preto verím, že prezidentkino veto v parlamente zvrátime.

Michal Šimečka, europoslanec, Progresívne Slovensko: Prezidentka Zuzana Čaputová svojím rozhodnutím vrátiť časť miliardového balíčka parlamentu ukázala okrem rozumného úsudku aj odvahu zastať sa verejného záujmu. Veľmi dobre pritom vie, čo bude nasledovať. Igor Matovič, Boris Kollár, Veronika Remišová a Kotlebovi fašisti z ĽS NS, ktorí tento nezmyselný balíček schválili, si z nej spravia v nasledujúcich dňoch terč svojich útokov. Balíček Igora Matoviča za vyše miliardu eur ročne je megalomanský nápad, ktorý zadlží naše deti na generácie dopredu, zlikviduje samosprávy a vôbec nepomôže státisícom ľudí, ktorí trpia dôsledkami inflácie. Matovič ho presadil ignorovaním všetkých pravidiel, znásilnením legislatívneho procesu a navyše už aj priznanou spoluprácou s fašistami.

Robert Fico, Smer: Prezidentka Čaputová sa rozhodla, že vetuje zákon z dielne Igora Matoviča, zákon, ktorý sa tvári, že kompenzuje rodinám obrovské zdražovanie. Hoci im v podstate nedáva nič. V roku 2022 je to zvýšenie rodinných prídavkov o 4 eurá mesačne, zvýšenie daňového bonusu v priemere o 23 eur a jednorazových 75 eur v máji – ako zvýšený rodinný prídavok. To nevykryje ani zvýšenú cenu nafty a benzínu, nie to ešte celé obrovské zdražovanie. Náš postoj v strane je jasný. Zákon Igora Matoviča nemôžeme opätovne podporiť, lebo je výsmechom ľuďom. A opätovne budeme navrhovať, aby vláda zaviedla osobitnú bankovú daň, ktorá môže ročne priniesť do rozpočtu až 300 miliónov eur a tie sa môžu okamžite použiť na akýkoľvek kompenzačný program pre ľudí.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček