Pokračovanie článku: Po rozhodnutí prezidentky o Matovičovom balíčku je koalícia na bode mrazu

Čo bude v parlamente?

Už minulý týždeň poslanci OĽaNO avizovali, že ak Čaputová protiinflačný balíček vráti, veto prelomia. „Pani Čaputová neprekvapila, rodiny s deťmi si zapamätajú jej odmietnutie pomoci. My, prorodinní zákonodarcovia, jej veto prelomíme," tvrdí na sociálnej sieti poslanec OĽaNO Milan Kuriak.

Ústavný právnik Vincent Bujňák vysvetľuje, že poslanci budú osobitne hlasovať o pripomienkach k vrátenému zákonu a osobitne o zákone ako o celku. „Parlament má možnosť pripomienky prezidentky zapracovať a zákon schváliť bez ustanovení, ktoré mali nadobudnúť účinnosť k 1. januáru 2023. Zvyšné ustanovenia, ktoré od 1. júla zvyšujú daňové bonusy a rodinné prídavky o tých 30 eur, by v takom prípade mohli nadobudnúť účinnosť,“ hovorí Bujňák.

Ak by však v záverečnom hlasovaní za zákon nezdvihlo ruku 76 poslancov, rodiny by nedostali ani 30 eur pomoci.

Čaputová však už vopred poslancov upozornila, že ak by jej veto prelomili – teda neprijali by jej výhrady – obráti sa na Ústavný súd "so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu tohto balíčka zákonov“.

„Som presvedčená, že inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade použitý v rozpore s Ústavou SR, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie, a teda vo vetovaných častiach nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie. Zároveň je potrebné, aby Ústavný súd SR raz a navždy urobil v tejto téme jasno,“ tvrdí prezidentka.

Vláde odkázala, aby „ľuďom v chudobe pomohla ešte viac – a to čo najskôr“. Zdôraznila 200-tisíc ľudí, ktorí sú v pásme rizika chudoby a na ktorých balíček nemyslel. Ide podľa nej o ľudí pracujúcich za nízke mzdy, ktorých deti sú plnoleté, dôchodcov s nízkymi dôchodkami. Ohrozenou skupinou sú však aj rodičia samoživitelia, ktorí si nemôžu nájsť prácu, a teda ani uplatniť daňový bonus.

„Ľudia ma zvolili preto, aby som prispela k rešpektovaniu práva a právneho štátu. Prijatím zákona takto bezprecedentným spôsobom pošliapavame očakávania ľudí. Ak by som podpísala takúto zmenu, bolo by to popretím toho, s čím som kandidovala a s čím som bola zvolená. Chcem požiadať vládu, aby sa do budúcna takýmto krokom vyhla. A zároveň ju požiadať, aby pokračovala v tých opatreniach, ktoré ľuďom a rodinám adresne pomáhajú,“ obrátila sa Čaputová priamo na vládu.

Čaputová argumentuje najmä skráteným legislatívnym konaním, pričom väčšia časť zákona, ktorý pripravil minister financií Igor Matovič (OĽaNO), bude platiť až od budúceho roka. „Nerozporujem tie opatrenia, ktoré majú rodinám pomôcť hneď, teda od 1. júla do 31. decembra 2022," zdôraznila prezidentka. Odkladá sa teda daňový bonus či štátny príspevok na voľnočasové aktivity detí.

„Pokiaľ ide o pomoc rodinám po 1. júli, podľa tohto zákona dosiahne na základe veku dieťaťa približne 30 eur. Nejde o veľkú sumu, ale nech rodiny ohrozené chudobou dostanú čo najskôr aspoň toto,“ zdôraznila prezidentka.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček