Pokračovanie článku: Ústavný právnik Bujňák: Najlepší scenár je prijať pripomienky prezidentky

Už aj viackrát predtým som upozorňoval, že je veľký problém, keď sa používa skrátené legislatívne konanie a zároveň majú mnohé ustanovenia nadobudnúť účinnosť až s dlhým časovým odstupom. Presne k tomu došlo aj v tomto prípade. Skrátené legislatívne konanie sa použilo aj na ustanovenia, ktoré mali do účinnosti vstúpiť 1. januára 2023. To vlastne znamená, že zákonodarcovia mali šesť mesiacov, aby tieto zmeny prešli riadnym legislatívnym konaním. Z logiky skráteného legislatívneho konania vyplýva, že prijaté ustanovenia by mali nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia, teda čo najskôr. Veď práve na nejaké urgentné potreby sa skrátené legislatívne konanie má využívať. Toto je legitímny dôvod, aby sa k tomu vyjadril Ústavný súd a povedal, či môže Národná rada postupovať takýmto spôsobom aj bez splnenia podmienok na skrátené legislatívne konanie.

Prezidentka tiež poznamenala, že v prípade konania pred Ústavným súdom by tento mal „raz a navždy“ určiť pravidlá používania skráteného legislatívneho konania. Je to ešte vôbec sporné? Vnímate aj vy potrebu vyjasnenia tejto otázky?

Je to tak preto, že toto je dlhoročný problém, ktorý je prítomný v každom volebnom období. Síce sa to aj v každom volebnom období kritizuje, ale zatiaľ k tomu nemáme ešte meritórne rozhodnutie Ústavného súdu. Ten bol zatiaľ v tejto otázke skôr zdržanlivý a v odôvodneniach svojich rozhodnutí hovoril, že toto je problém Národnej rady, ktorá ho dokáže vyriešiť záverečným hlasovaním. Až pri moratóriu na zverejňovanie predvolebných prieskumov Ústavný súd naznačil, že sa na toto bude pozerať prísnejšie. Ústavný súd ale nemôže konať sám od seba, teda z úradnej povinnosti. Nemôže si teda vybrať nejaký zákon a konštatovať, že tam neboli splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie, a že teda došlo k hrubému a svojvoľnému porušeniu pravidiel legislatívneho procesu, a zákon vyhlásiť za protiústavný.

Takže Ústavný súd ešte nikdy nedostal návrh vyžadujúci si odpoveď priamo na otázku použiteľnosti skráteného legislatívneho konania?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček