Matovič bez Sulíka má návrh na vyššie platy učiteľov, zatiaľ ho nikto nevidel

S veľkým sľubom zvyšovania platov učiteľov o 10 percent hneď od 1. júla prišiel minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na rokovanie vlády. Zatiaľ však jeho návrh v programe rokovania kabinetu nie je.

08.06.2022 11:07
debata (5)

Matovič ocenil koaličnú radu bez SaS: Vydýchli sme si

Video

Na otázku, čo priniesol na rokovanie vlády, Matovič povedal: „Tak ako som sľúbil vyššiu daň na lieh, na hazard, vyššie dane pre mimoriadne bohaté firmy, ktoré podliehajú regulovanému odvodu a zároveň návrh, tak ako som sľúbil, na vyššie platy učiteľov hneď od 1. júla.“

Líder OĽaNO „pevne verí, že SaS sa bude hádzať o zem“. Matovič predpokladá, že sulíkovci budú „chcieť vyššie platy učiteľov a budú vetovať dane, alebo povedia, že červená čiara je nezvyšovať platy učiteľov“.

„Doteraz SaS iba hovorila, že červená čiara je zvyšovať dane na lieh, na hazard a bohatým firmám. Konečne by si mohli prečítať vlastné programové vyhlásenie vlády a začať konečne bojovať za učiteľov,“ vyhlásil.

Vláda Čítajte viac Na vláde bude opäť rušno: Matovič prichádza s novými daňami, koho zdaní a koľko vyberie?

Aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) už niekoľko ráz SaS odkázal, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení nezaviazala nezvyšovať dane. Práve dane – či už nové alebo zvyšovanie platných daní – považuje SaS Richarda Sulíka za červenú čiaru, ktorú bude vetovať.

Matovič súhlasí so zvyšovaním platov učiteľov. Nielen preto, že školskí odborári hrozia zatiaľ iba krátkym štrajkom, ktorý sa uskutoční 15. júna. No na druhej strane je vyššie platy v školách zaplatiť z vyšších odvodov za lieh, hazard a zdanením niektorých firiem.

Eduard Heger / Richard Sulík / Čítajte viac Matovič sa zastáva MOLu a Gyimesiho: Sulík podviedol Hegera

V utorok večer sa po prvý raz uskutočnila koaličná rada, na ktorej už neboli zástupcovia SaS. Sulík to vysvetľuje neustálym hašterením medzi koaličnými lídrami.

Matovič tvrdí, že zasadnutie koaličnej rady bolo pokojne. „Hlavne koaličná rada prebiehala veľmi kľudne a konštruktívne a konečne sme si po dva a pol roku vydýchli a dúfam, že tak to bude aj na budúce,“ dodal pred zasadnutím vlády.

Naopak, Viera Leščáková, podpredseníčka najmenšej koaličnej strany Za ľudí, ktorá je štátnou tajomníčkou na ministerstve kultúry a prezentuje sa ako odborníčka strany na školstvo tvrdí, že sa snažia presadiť zvýšenie platov o desať percent a následne aj platový automat.

Podľa Leščákovej vyjadrenia boli platy učiteľov hlavným bodom včerajších koaličných rokovaní. „Neviem, či ešte niekde na svete existuje minister školstva, ktorý sa nezúčastní koaličných rokovaní, na ktorých hlavným bodom sú platy učiteľov. Nemyslím si, že je správne, že Branislav Gröhling (minister školstva – pozn. red.) slepo počúvol stranícky príkaz svojho šéfa, Richarda Sulíka, stiahol chvost a na koaličnú radu neprišiel. Zvýšenie platov v školstve neprinesie skrývanie sa ministra školstva za chrbtom svojho straníckeho šéfa. Cieľ sa dá dosiahnuť len tak, že si sadne za rokovací stôl s koaličnými partnermi a bude bojovať za ľudí v školstve," píše v oficiálnom stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #zvyšovanie platov