Hlavný obžalovaný v kauze Dobytkár sa čiastočne priznal. Na súde sa viackrát rozplakal

Ľubomír Kropil sa v prípravnom konaní priznal, pričom ďalší obžalovaní ho označujú ako kajúcnika. Hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovalo jeho výpoveďou, ktorú čítal z papiera. Nedokázal pritom zakryť emócie.

08.06.2022 13:40 , aktualizované: 16:59
Ľubomír Kropil / Rastislav Urbáni / Foto: ,
Ľubomír Kropil (vľavo) a jeho advokát Rastislav Urbáni
debata (8)

V kauze Dobytkár ide o korupciu spojenú s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA). Obžalobe Úradu špeciálnej prokuratúry čelí osem fyzických a päť právnických osôb. Okrem nitrianskeho podnikateľa Bödöra aj finančník Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Skutky sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

Väčšina obžalovaných svoju vinu pred banskobystrickým senátom poprela. Medzi nimi aj Bödör a Kvietik. Kožuch vyhlásenie k obžalobe neurobil. Ako prvý vypovedal Miklas, ktorý sa priznal. Ostatní obžalovaní uviedli, že vypovedať chcú, ale až po tom, čo tak urobí Kropil. Ten sa priznal už v prípravnom konaní, no na predchádzajúcich pojednávaniach chýbal. Svoju neprítomnosť ospravedlňoval vážnymi zdravotnými problémami.

Norbert Bödör Čítajte viac Fico kritizuje, že Norberta Bödöra stále väzobne stíhajú

Poľahčujúca okolnosť a plač

Pred senát sa konečne postavil v stredu. Jeho predseda, sudca Ján Giertli, hneď na úvod oznámil, že Kropilovo priznanie je poľahčujúcou okolnosťou. Tiež to, že obžalovaný prejavil ľútosť a teraz spolupracuje.

Keď ho však vyzval na vyhlásenie o vine či nevine, nevyužil ani jednu z možností. Svoju výpoveď potom Kropil čítal z papiera, na ktorom ju mal vopred napísanú. Zdôvodnil to vážnym zdravotným stavom a množstvom liekov, ktoré berie – nedokázal by sa vraj poriadne sústrediť. Viackrát sa pritom rozplakal.

„Čiastočne priznávam spáchanie jednotlivých činov. Podieľal som sa na nepriamej korupcii a podplácaní. Nespáchal som ale trestný čin prijímania úplatku či legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ povedal muž, ktorý bol kedysi krajským predsedom HZDS.

Predtým sa ešte posťažoval na zaobchádzanie v čase, keď bol vo väzbe. Vzápätí vysvetlil, že jeho úlohou bolo vypracovávať projekty pre žiadateľov o dotácie zo štrukturálnych fondov tak, aby uspeli. Pomáhali mu pritom jednotliví pracovníci PPA. On sám dostával z úspešných projektov desaťpercentnú províziu. „Takto získané peniaze som využil na osobnú spotrebu či stranícke účely,“ ozrejmil.

Kropilovi vraj výrazne pomáhal exriaditeľ PPA Ľubomír Partika. Pôvodne o ňom tvrdil, že za poradenstvo mal dostať tri milióny eur. Na stredajšom pojednávaní však Kropil svoju výpoveď zmenil. „Držal nado mnou ochrannú ruku. Za jeho služby som mu raz za tri, štyri mesiace dával tisíc eur. V rokoch 2012 až 2016 to bolo spolu 40-tisíc,“ spresnil. Na záver žiadal o mimoriadne zníženie trestu. Takisto ospravedlnenie z ďalších pojednávaní, na ktorých sa nie je schopný zúčastňovať. Ďalej vypovedať odmietol.

Juraj Kožuch, súd Čítajte viac Kauza Dobytkár: Kajúcnik mal manipulovať výpovede voči exriaditeľovi PPA, polícia to odmieta

Kaliňák: Je to zneužívanie

Senát akceptoval, že hlavné pojednávanie môže pokračovať v Kropilovej neprítomnosti. Keďže ďalej nechcel vypovedať, na žiadosť prokurátora sa čítali jeho predchádzajúce výpovede zo spisu. Z nich vyplýva, že v rámci korupcie mal Kropil získať 1,2 milióna eur, ktoré investoval do drahých obrazov a mincí.

Na otázku, prečo zmenil svoju výpoveď, pri odchode zo súdu novinárom neodpovedal. Jeho advokát Rastislav Urbáni uviedol, že klient po preštudovaní znaleckého posudku zmenil názor a v súlade s tým urobil aj stredajšiu výpoveď. Potvrdil, že jeho postoj k celému vyšetrovaniu zmenili aj dni strávené v cele predbežného zadržania.

„Už vtedy mal choroby, ktorými trpí doteraz. Samozrejme, pobytom vo väzbe sa ešte zhoršili,“ poznamenal. Či bol na jeho klienta vyvíjaný nátlak, nekomentoval. „To je skôr otázka na neho. Jeho väzobné stíhanie však vnímam tak, že bolo úplne zbytočné,“ doplnil Urbáni.

Bödöra sprevádzali na súde obhajcovia Robert Kaliňák a Michal Mandzák. Na výpoveď hlavného obžalovaného reagoval exminister vnútra. „Toto je vzorový príklad, ako sa v dnešnej dobe zneužíva trestné právo na Slovensku. Pán Kropil jednoznačne potvrdil, že zo strany vyšetrovateľov bol k výpovedi nútený a sťažované podmienky vo väzbe mu boli ešte zhoršované,“ hovorí Kaliňák.

Pripomenul, že v spise sa nachádza stanovisko verejnej ochrankyne práv, v ktorom konštatuje, že boli porušené práva obvineného Ľubomíra Krivočenka. „Ktorý viete, že vo väzbe, v tomto prípade, zomrel. Druhému sa zásadne zhoršil zdravotný stav v mene mediálnych článkov a slávy Úradu špeciálnej prokuratúry,“ vraví Kaliňák. „Táto výpoveď je na uterák. Dnes by sme to tu mohli rozpustiť a skončiť,“ mieni.

Tvrdí, že chýbajú reálne dôkazy, pričom nesedia čísla. „Sami si ich vymýšľali. Tie, ktoré sú uvedené v obžalobe, sú dopočítané. Pán Bödör tam má nulu. Dočítal som sa, že na tom profitoval, no tam nie je žiadny zisk. Sú to hrubo zmanipulované politické kauzy,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Dobytkár