Sulík: Situácia v koalícii je extrémne napätá, SaS však chce, aby vláda pokračovala

Situácia, ktorá je vo vnútri koalície, vo vláde a na politickej scéne všeobecne, je extrémne napätá, vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

08.06.2022 14:19 , aktualizované: 15:46
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)
debata (124)

Týmto argumentoval včerajšie rozhodnutie SaS, dočasne sa nezúčastňovať koaličných rád. Sulík ďalej uviedol, že strana má záujem, aby vláda pokračovala. „Chceme sa vyhýbať konfliktom, nepomáha to a znechucuje to ľudí. Preto sme sa rozhodli, že si dáme trošku pohov, aby sa situácia ukľudnila,“ uviedol Sulík.

VIDEO: Prečo Richard Sulík nedôveruje informáciám od Igora Matoviča? Takéto má vysvetlenie.

Video

Potvrdil, že členovia strany mali otvorenú debatu na vláde, Sulík aj osobne s Igorom Matovičom. Dúfa, že sa situácia upokojí. „Na koaličné rady začneme znova chodiť, keď budeme mať pocit, že sa situácia celkovo skľudnila. Že verejné útoky, urážky a veľakrát aj klamstvá, sa dostali na znesiteľnú mieru,“ povedal Sulík. Podľa neho nie je dobré, keď sú vzťahy takto napäté, keď sa koaliční partneri urážlivo, dehonestujúco vyjadrujú o tých druhých.

Minister hospodárstva potvrdil, že premiérovi Eduardovi Hegerovi sú všetci štyria ministri k dispozícii. „Budeme s ním plne komunikovať. Uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie. Nie sme z toho šťastní, ale tento náš krok by mohol situáciu ukľudniť.“

Sulík spresnil, že on a jeho ministri sú pripravení komunikovať s premiérom alebo inými ministrami. „Vieme sa vyjadriť aj písomne, vedia si sadnúť aj šéfovia poslaneckých klubov,“ dodal.

Richard Sulík Čítajte viac SaS už nebude chodiť na koaličné rady

Sulík nemá dôveru v informácie, ktoré predkladá Matovič

Sulík spomenul aj posledné návrhy zákonov, s ktorými prišiel minister financií Igor Matovič. „Sme naklonení konštruktívnych, vecným riešeniam. Pre mňa nie je riešenie, ktoré je prinesené na vláde pod pazuchou,“ pokračoval Sulík. Ďalej uviedol, že nemá dôveru v informácie, ktoré predkladá Igor Matovič.

Podľa neho predkladá výdavky, ktoré nie sú trvalo kryté. Preto aj SaS vetovalo návrhy na vyššie dane na vláde. Na margo protiinflačného balíčka, ktorý včera prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do parlemnetu, Sulík povedal, že poslanci SaS zrejme nezahlasujú ani na pomoc, ktorú by mali rodičia s deťmi dostať do konca roka.

Sulík sa vyjadril aj k svojmu odvolávaniu. Uviedol, že nevie, koľko poslancov sa nájde, ktorí si budú myslieť, že svoju robotu robí dobre. „Kvalita a množstvo mojej práce nijak neodôvodňuje moje odvolanie z funkcie,“ povedal Sulík.

Heger: Žiadne červené čiary

Premiér Eduard Heger pri komentovaní neúčasti SaS na koaličných radách poukázal na prácu vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorí čistia Slovensko od mafie. Premiér upozornil, že ide najsilnejší mandát od občanov Slovenska v roku 2020.

„Títo ľudia na to, aby mohli vykonávať svoju prácu, potrebujú mať rozviazané ruky a čas. Preto je taká snaha, aby sa naša vláda rozpadla. Mnohí čakajú, kedy sa rozpadneme, lebo by sa mohli týmto poctivým ľuďom, ktorí pracujú na očistení od mafie, pomstiť,“ povedal dnes premiér po rokovaní vlády. Vyzval partnerov, aby sa zdržali osobných útokov a nekládli si červené čiary. „Ak pôjdeme hlavou proti múru, je isté, že na konci tento múr neuhne,“ dodal.

K avizovanému návrhu opozičného Smeru odvolať Sulíka z funkcie ministra hospodárstva vo veci prijatých sankcií EÚ premiér povedal, že ide o snahu Smeru o návrat k moci. Vyzval poslancov koalície, ktoré by chceli podporiť návrhu Smeru, aby rešpektovali koaličnú dohodu a „nenabehli na toto lacné divadlo“.

Video: Richard Sulík po rokovaní vlády.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia