Pod návrh Smeru na odvolanie Sulíka sa podpísali aj extrémisti

Predseda strany Smer Robert Fico v mene poslancov Národnej rady podal návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richarda Sulíka. Pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj poslanci z Republiky.

09.06.2022 16:10
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík počas zasadnutia vlády 8. júna 2022.
debata (32)

Poslanci svoj návrh zdôvodňujú Sulíkovou „pasivitou pri predkladaní návrhov na zmiernenie dopadov obrovského zdražovania energií a pohonných hmôt“.

Tvrdia, že minister odignoroval výzvy opozície, aby bol aktívny a „výsledkom jeho nečinnosti je nekontrolovaný nárast cien energií a pohonných hmôt s drastickými dopadmi na životnú úroveň ľudí a podnikateľskú sféru“.

Za rozhodujúci moment však pokladajú „absolútnu ignoranciu slovenských národných ekonomických záujmov na ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii, okrem iného aj v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy“.

sulík Čítajte viac Sulík: Situácia v koalícii je extrémne napätá, SaS však chce, aby vláda pokračovala

Pasívni boli podľa nich aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), no žiadajú Národnú radu o vyslovenie nedôvery len Sulíkovi. Podľa nich však trojica „podcenila návrh sankcií proti Ruskej federácii“ a to „bude viesť k nedostatku produktov vyrábaných z ruskej ropy“, čo okrem iného bude spôsobí aj škody monopolnému spracovateľovi spoločnosti Slovnaft.

Tradičná podpora nezaradených

„Na doslova apokalypsu spôsobenú neschopnosťou a zanedbaním elementárnych povinností ministra R. Sulíka sa nedá reagovať inak ako návrhom na vyslovenie nedôvery,“ píše sa odôvodnení návrhu.

Okrem poslancom klubu Smer sa pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podpísali aj nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Filip Kuffa a Štefan Kuffa. Tí už tradične pomáhajú Smeru zvolávať mimoriadne schôdze na odvolávanie ministrov. Svoje podpisy pripojili aj poslanci Miroslav Suja, Ondrej Ďurica a Miroslav Urban. Trojica patrí k nezaradeným poslancom, ktorí sa odštiepili od extrémistickej ĽS NS a patria k zakladateľom strany Republika.

Predseda Národnej rady musí mimoriadnu schôdzu zvolať do týždňa.

Matovič Čítajte viac Matovič bez Sulíka má návrh na vyššie platy učiteľov, zatiaľ ho nikto nevidel

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Smer #Richard Sulík #odvolávanie ministra