Opozícia zbiera podpisy pod referendum. Bujňák: Prvá otázka je ústavný nezmysel

Opozičný Smer spustil petičnú akciu k referendu, všeľudové hlasovanie by chcel spojiť s jesennými voľbami 29. októbra, povedal predseda strany Robert Fico. Referendum má mať dve otázky, prvá časť referenda sa má týkať demisie vlády a druhá zmeny ústavy. Ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vincent Bujňák hovorí, že prvá otázka je problematická. „Prvá zo zverejnených referendových otázok sa dostáva do kolízie s minuloročným nálezom Ústavného súdu,“ upozornil.

10.06.2022 11:12 , aktualizované: 15:05
TB SMER referendum, fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico (uprostred) spolu s členmi strany oznamuje zber podpisov pod referendum, 10. júna 2022.
debata (269)

Prvá otázka má znieť: „Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?“ Ak na túto otázku odpovie dostatočný počet ľudí pozitívne, tak vláda bude mať podľa Fica povinnosť bezodkladne podať demisiu po referende.

Druhá otázka sa týka zmeny ústavy. „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady (NR) SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR?“ ozrejmil Fico. V ústave tak chcú zakotviť možnosť skrátiť volebné obdobie na základe výsledku referenda alebo uznesenia NR SR. „Pri tomto uznesení bude stačiť 76 poslancov, teda nadpolovičná väčšina všetkých poslancov NR SR,“ dodal.

VIDEO: Pozrite si, aké otázky chce opozícia na referendovom hárku
Video

Fico vyhlásil, že pokiaľ sa podarí potrebné podpisy vyzbierať do 31. júla alebo do 15. augusta, tak sa podľa neho môže referendum konať spoločne s jesennými voľbami. „Ušetrilo by sa tým veľa peňazí, bolo by to efektívne a ekonomické,“ priblížil.

Politickú podporu referendu podľa Fica deklarovali mimoparlamentné strany Hlas, SNS a Republika. Šéf Smeru zároveň očakáva, že sa pre súčinnosť pri zbere podpisov obráti aj na ďalšie politické strany.

zväčšiť Petičný hárok k zberu podpisov za demisiu vlády... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
hárok, referendum Petičný hárok k zberu podpisov za demisiu vlády Eduarda Hegera.

Odborári zatiaľ s Ficom nerokovali

Fico vyhlásil, že o súčinnosť pri zbere podpisov požiada aj odborárov. „Momentálne žiadne rokovanie neprebehlo,“ reagoval pre Pravdu Marián Magdoško, prezident KOZ. Predpokladá, že Fico odborárov pozve na stretnutie. Šéf odborárov však upozorňuje, že spoluprácu musia prerokovať orgány KOZ. „Teraz hovorím len za seba. Ak sme petíciu za referendum podporili prvý raz, pravdepodobne by sme ju podporili aj teraz. Zdôrazňujem však slovo pravdepodobne,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

269 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #referendum