Pokračovanie článku: Opozícia zbiera podpisy pod referendum. Bujňák: Prvá otázka je ústavný nezmysel

Bujňák: Úspešné referendum nemusí znamenať predčasné voľby

Ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vincent Bujňák hovorí, že prvá referendová otázka je problematická. „Prvá zo zverejnených referendových otázok sa dostáva do kolízie s minuloročným nálezom Ústavného súdu,“ upozornil.

„Ústavný súd v júli 2021 konštatoval, že referendová otázka musí smerovať k vytvoreniu všeobecného pravidla. O vytvorenie všeobecného pravidla nepôjde, ak sa otázka týka konkrétneho prípadu a použije sa len jednorazovo, bez možnosti ďalšieho použitia na iný prípad. K tomu možno doplniť, že ak naša Ústava priamo hovorí o možnosti parlamentu zmeniť alebo zrušiť výsledok referenda svojim ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho účinnosti, potom referendová otázka na jedno použitie nedáva ústavnoprávny zmysel,“ zdôraznil Bujňák pre Pravdu.

Druhá zo zverejnených otázok je formulovaná ako zavedenie všeobecného pravidla, preto pri nej pochybnosti nemá. „Pri druhej otázke možno z vecného hľadiska upozorniť, že ak by prešla v navrhovanej podobe, referendum o predčasnom skončení volebného obdobia akejkoľvek Národnej rady by sa mohlo konať aj okamžite po riadnych parlamentných voľbách,“ upozornil Bujňák.

Ako poukázal, v Európe existujú dva štáty, ktoré na celoštátnej úrovni toto umožňujú. Jedným z nich je Lotyšsko, druhým Lichtenštajnsko. No aj v Lotyšsku majú podľa Bujňáka napísané, že takéto referendum o predčasnom skončení volebného obdobia parlamentu nie je prípustné v období jedného roka od riadnych volieb alebo v období posledného roka volebného obdobia. Navrhovaný model preto ústavnému právnikov ponáša na Lichtenštajnsko.

„Lichtenštajnsko si takúto úpravu zaviedlo v roku 1921, no odvtedy sa tam podobné referendum nekonalo. Nepokladám takýto lichtenštajnský model za optimálny, no to ešte samo o sebe nerobí otázku neprípustnou. Ľudia si môžu v referende odhlasovať aj také všeobecné pravidlá, ktoré nie sú optimálne,“ dodal Bujňák.

© Autorské práva vyhradené

269 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #referendum