Žilinka odkazuje Hegerovi a Kolíkovej: Ak máte dosť poslancov, zmeňte paragraf 363

Za škodlivé považuje generálny prokurátor reakcie premiéra a ministerky spravodlivosti na zrušenie obvinenia guvernéra Národnej banky Slovenska. A radí im: Ak máte 90 poslancov, tak paragraf 362 Trestného poriadku zrušte. Ak teda poslanci vládnych strán v súčasnosti pri riešení ekonomických, sociálnych, zdravotných či iných problémov občanov Slovenska považujú za prioritnú práve zmenu ustanovenia § 363.

11.06.2022 21:52
Maroš Žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka na archívnej snímke.
debata (96)

V pondelok prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera použil paragraf 363 Trestného poriadku a zrušil obvinenie z korupcie guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra Kažimíra.

„Na vznesenie obvinenia Ing. Petra K. neboli splnené zákonné podmienky,“ povedal Kandera na tlačovej konferencii, kde spolu s ním sedeli aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a jeho ďalší námestník Jozef Sedlák.

Celé trestné stíhanie bolo podľa prokuratúry postavené len na výpovedi jediného kajúcnika, ktorým je bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze. „Výpovede svedka neboli podporené ani ďalšími dôkazmi,“ zdôraznil Kandera. „Na základe týchto skutočností bolo zistené, že neboli splnené zákonné dôvody na vznesenie obvinenia,“ skonštatoval prvý námestník generálneho prokurátora.

Premiér Heger vyhlásil, že využívanie paragrafu 363 znepokojuje spoločnosť. „Občania cítia, že reálne hrozí zneužívanie tohto paragrafu na úkor spravodlivosti. Je to aj názor mnohých odborníkov vrátane troch strán koalície,“ reagoval predseda vlády na zrušenie obvinenia Kažimírovi.

Podľa Hegera chce koalícia aj ďalej rokovať s hnutím Sme rodina o zmenách paragrafu 363, ktoré doteraz prípadné zmeny vetovalo. „Sme rodina aktuálny stav vyhovuje, preto sa koalícia v týchto diskusiách nepohla,“ konštatoval Heger. Neskôr sa líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič k nemu pridal: „Boris Kollár (predseda hnutia Sme rodina – pozn. red.) v tejto veci koalíciu v podstate vydiera. Ak si dovolíme zmeniť paragraf 363, tak z koalície odíde.“

Až v sobotu na vyhlásenia ústavných činiteľov reagoval generálny prokurátor Žilinka. „Po pondelkovom rozhodnutí prvého námestníka generálneho prokurátora SR, ktorý v mene generálneho prokurátora SR, využijúc zákonné oprávnenie zrušovať právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní, zrušil obvinenie bývalého ministra financií SR Ing. P. K. z prečinu podplácania, pretože zistil porušenie zákona v jeho neprospech, predseda vlády SR a ministerka spravodlivosti SR opätovne verejne spochybnili využívanie § 363 Trestného poriadku a vyslovili sa za jeho zmenu v smere zúženia či úplného zrušenia,“ napísal na sociálnej sieti.

Vyčíta im, že sa vyjadrujú k prípadom bez znalosti spisu. „Traumatizovanie spoločnosti vysokými ústavnými činiteľmi sústavným spochybňovaním rozhodnutí generálneho prokurátora SR (vždy výlučne v prípadoch, ktoré sú z ich pohľadu citlivé) bez znalosti spisu a s tým súvisiacimi nekonečnými výzvami na nutnosť zmeny právnej úpravy, ktorá by oprávnenia generálneho prokurátora SR obmedzila, nepovažujem za správne, ale škodlivé,“ nekladie si servítku pred ústa Žilinka.

Ďalšie slová sú ešte tvrdšie. „Ak predstavitelia vládnych strán považujú popri riešení ekonomických, sociálnych, zdravotných či iných problémov občanov Slovenska práve zmenu ustanovenia § 363 Trestného poriadku za prioritnú, na vykonanie z ich pohľadu potrebných legislatívnych zmien či úprav v Národnej rade SR disponujú deklarovanou ústavnou väčšinou 90 hlasov poslancov,“ nepriamo radí koalícii, aby by mohla upraviť paragraf 363.

„Ak však reálne takou podporou na vykonanie zmien nedisponujú, nie je správne spoločnosť zneisťovať sústavným spochybňovaním, ale je potrebné rešpektovať rozhodnutia vydané na základe súčasnej právnej úpravy, ktorá generálnemu prokurátorovi SR ukladá POVINNOSŤ zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon,“ cituje Žilinka zo svojich povinností.

Kažimír Čítajte viac Kažimírovi paragrafom 363 zrušili obvinenie, Špeciálna prokuratúra zverejnila Lipšicovo uznesenie

Kandera pri informovaní o zrušení obvinenia vysvetľoval, že proti Kažimírovi vypovedá Imrecze, ale „v jeho výpovedi sú zásadné rozpory“. Napríklad Imrecze raz vypovedal, že sa skutok stal v roku 2016, neskôr, že v roku 2018. Korupcia sa mala týkať daňových kontrol firiem, ktoré si uplatňovali nadmerné odpočty DPH. Kandera podotkol, že o vratkách rozhodoval aj súd a daniari peniaze firmám museli vyplatiť.

V diskusii pod Žilinkovým statusom sa ohlásil aj poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). „Nechcete traumatizovať spoločnosť cez paragraf 363 pán Žilinka? Stačí, ak prestanete svojimi rozhodnutiami nahrádzať súdy a cez paragraf 363 nebude vyhodnocovať dôkazy v trestnom konaní, vrátane výpovedí svedkov a tak brániť, aby o vine alebo nevinne rozhodol súd. Toto keď prestanete robiť, spoločnosť nebude traumatizovaná a politici sa k tomu nebudú musieť vyjadrovať. A ak chcete ešte dokonca pomôcť, začnite odpovedať na novinárske otázky a prestaňte karhať prokurátorov za hlúposti. Lebo to naozaj nie je koncept otvorenej prokuratúry. Máte to len a len vo svojich rukách. Pretože pri všetkej úcte pán Žilinka, momentálne v otázkach spravodlivosti traumatizujete spoločnosť najmä Vy!“ napísal Šeliga.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #paragraf 363