Otázka pre Gyimesiho: Špeciálne kvôli vám som si dal svoje gay tričko, aký máte s nami problém?

Poslanec György Gyimesi (OĽaNO) podal návrh zákona, ktorý má zakázať vyvesovanie dúhovej vlajky na verejných budovách. Návrh predkladá spolu s Tomášom Tarabom, ktorý kandidoval za ĽSNS. V relácii TA3 V politike dostal od moderátora Richarda Dírera, ktorý sa prihlásil ku gay komunite, priamu otázku, čo proti tejto skupine ľudí má.

12.06.2022 21:00 , aktualizované: 21:54
debata (149)

Okrem poslanca OĽaNO debatovali k tejto téme aj Janka Bittó Cigániková (SaS) a Ladislav Kamenický (Smer). Bittó Cigániková hovorila nielen o dúhovej vlajke, ale aj o maďarskej vlajke na Gyimesiho profile.

VIDEO: Pozrite si zostrih konca relácie televízie TA3 V politike, ktorá sa venovala otázke: Ohrozujú nás gay vlajky? Kompletnú debatu k tejto téme, ako aj o ďalších témach tejto relácie nájdete TU.

Video
Richard Dírer Čítajte viac "Niečo by ste pre nás mohli urobiť," odkázal Gyimesimu moderátor na margo zákazu dúhových vlajok

Na verejných budovách by podľa poslancov Gyimesiho a Tarabu nemali viať dúhové vlajky. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnych symboloch. O ich spoločnom návrhu nevedela ani koaličná rada. Rozruch vzbudil nielen samotný zákon, ale aj to, že poslanec OĽaNO ho podal spoločne s poslancom, ktorý kandidoval za Kotlebovu ĽSNS.

„Nemám s vami žiaden problém, aby som nikdy nemal. Ale hovorím, že na štátnych budovách nemajú byť takéto symboly,“ povedal Gyimesi. „Som za to, aby sme párom rovnakého pohlavia pomohli napríklad tým, aby mohli dediť po sebe alebo nahliadať do zdravotnej komunikácie. Viem, že to chystajú naši a keď s tým prídu, nemám s tým problém,“ vyhlásil Gyimesi.

Na poznámku, že novelu podal v parlamente s poslancom, ktorý reprezentuje stranu, ktorá popiera akékoľvek demokratické hodnoty, Gyimesi reagoval, že „nezachytil, že by pán Taraba adoroval Tisa alebo slovenský štát“.

„Vy idete pomáhať tejto komunite tým, že zakážete vlajku tolerancie? Nebuďte z toho tak vyplašený, nič sa vám nestane aj keď ste fešák,“ oslovila Bittó Cigániková kolegu z OĽaNO.

Podľa nej „OĽaNO urobila kšeft s ľuďmi, ktorí prišli na kandidátke fašistickej strany“. „Vy ste si nevšimli, že pán Taraba prišiel na kandidátke ĽS NS?“ opýtala sa priamo Gyimesiho.

A potom ukázala fotografiu Gyimesiho zo sociálnej siete, kde má umiestnenú aj maďarskú vlajku. „Idete utláčať inú menšinu len preto, lebo ste urobili kšeft s fašistami,“ pokračovala Bittó Cigániková a Gyimesimu vyčíta, že bol pri riešení problému s neregistrovanou vakcínou Sputnik.

„Je to aj vaša história,“ odpovedal jej Gyimesi s tým, že na sociálnej sieti má maďarskú vlajku, pretože „je súčasťou národa Maďarov, je rovnaký ako Maďari, ktorí žijú v Maďarsku“.

Bittó Cigániková Gyimesimu pripomenula, že pôvodne sa volal Juraj a až ako poslanec Národnej rady sa nechal premenovať na Györgyho.

dúhová vlajka, ombudsmanka Čítajte viac Poslanec OľaNO a exkotlebovec spolu, chcú zakázať dúhové vlajky. Bordel, reaguje Bittó Cigániková

Bittó Cigániková neskôr ocenila gesto moderátora Dírera, ktorý sa prihlásil ku gay komunite. „Aj vďaka takýmto gestám môžu niektorí naši spoluobčania pochopiť, že ľudia z queer komunity sú celkom bežnou súčasťou spoločnosti, žijú medzi nami, pracujú, majú svoje životy, koníčky, rodiny, názory a preferencie,“ napísala na sociálnej sieti.

Poslanci Gyimesi a Tomáš Taraba (nez., Život NS) podali návrh na novelizáciu zákona o štátnych symboloch priamo do parlamentu bez toho, aby to najskôr prerokovali s koaličnou radou. Podľa nich by na verejných budovách nesmeli viať dúhové vlajky, či byť umiestnené symboly „hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie“. Špeciálne uviedli aj úrad verejného ochrancu.

Poslanci tvrdia, že v ostatnom období sa „postupne rozmáha trend, pri ktorom niektoré orgány SR alebo verejné inštitúcie podporujú niektoré ideológie, najmä vyvesením vlajky prezentujúcej takúto ideológiu“.

Podľa nich tieto inštitúcie takto nielen porušujú Ústavu SR, ale navyše významne polarizujú spoločnosť a nepriamo diskriminujú osoby iného názoru. „Máme za to, že štátne orgány a inštitúcie nie sú miestom, kde sa má presadzovať určitá ideológia, a už vôbec nie miestom, ktoré sa k takejto ideológii hlási. Práve naopak, štátne orgány a inštitúcie si musia zachovať názorovú neutralitu a poskytovať ochranu práv všetkým občanom rovnako, a to aj akceptovaním ich rozdielnych názorov,“ vysvetľujú poslanci, prečo chcú zakázať propagovanie „akéhokoľvek druhu sexuálnej orientácie“ na verejných budovách.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #György Gyimesi #TV TA3 #LGBTI+