Kandidáti na post šéfa RTVS predstavili svoje projekty

V Zimnej jazdiarni areálu Bratislavského hradu prebehlo vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS. Híring sa začal v dôsledku technických problémov s približne trištvrtehodinovým oneskorením. Pred členmi Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá a 14-člennou poradnou komisiou sa predstavilo osem uchádzačov.

13.06.2022 11:12 , aktualizované: 14.06.2022 11:37
RTVS kandidáti rezník Foto: ,
Na snímke kandidáti zľava Vladimír Seman, Peter Badač, Ivan Golian, Jaroslav Rezník, Daniel Živica, Tibor Búza, Ľuboš Machaj a Peter Janků počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS 13. júna 2022.
debata (4)

Prostredníctvom vyžrebovania poradia na híringu svoje projekty riadenia a rozvoja RTVS postupne predstavili Daniel Živica, Vladimír Seman, Tibor Búza, Peter Janků, Ivan Golian, Peter Badač, Jaroslav Rezník a Ľuboš Machaj.

Kandidáti mali 15 minút na vlastnú prezentáciu, ďalších 30 minút bolo vyhradených na otázky členov výboru i komisie, zloženej zo zástupcov z oblasti médií, štátnych orgánov, tretieho sektora, akademickej obce, menšín i znevýhodnených skupín.

Do stredy 15. júna má výbor predložiť návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom Národnej rade SR. Voľby sa uskutočnia v pléne parlamentu 22. júna, prípadné druhé kolo je naplánované na 29. júna. Podľa vyjadrení z koalície má byť voľba verejná.

Igor Daniš aktual Čítajte viac RTVS bez étosu. Čo zmení nový riaditeľ?

Zákon o RTVS uvádza, že zvoleným je kandidát, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov národnej rady. Ak žiaden z kandidátov takúto podporu v hlasovaní nezíska, vykoná sa opakovaná voľba. Na nej sa zúčastnia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole. V prípade rovnosti počtu hlasov sa na opakovanej voľbe zúčastnia všetci kandidáti, ktorí tento počet získali.

Mandát generálneho riaditeľa RTVS je päťročný, šéfa telerozhlasu možno zvoliť i opakovane, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá... Foto: SITA, Brano Bibel
kritstián čekovský Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (vpravo) počas verejného vypočutia kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník