Pokračovanie článku: Kandidáti na post šéfa RTVS predstavili svoje projekty

RTVS potrebuje zmenu a ja ju reprezentujem, tvrdí Seman

Vladimír Seman počas verejného vypočutia... Foto: SITA, Brano Bibel
vladimír seman Vladimír Seman počas verejného vypočutia kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa RTVS. 13. jún 2022

Približne 95 percent rozpočtu zostáva na pôde bratislavských štúdií RTVS. Existuje tichá dohoda mediálnych kruhov a podnikateľských skupín o tom, že kandidáti na post generálneho riaditeľa RTVS udržia bratislavskocen­tristický model financovania verejnoprávneho média. Na verejnom vypočutí pred parlamentným výborom pre kultúru a médiá to povedal kandidát na post generálneho riaditeľa RTVS Vladimír Seman.

Konštatoval, že na súčasnej forme spravodajstva mu prekáža, že je pripravené na základe paradigmy pohľadu z jedného centra. Ako východisko uviedol nastolenie vnútorného konkurenčného prostredia ôsmich regionálnych štúdií. Seman hovoril o autonómnej vysielacej štruktúre, ktorá sa bude zaoberať problémami z regiónov. Podľa kandidáta je potrebné otvoriť debatu o možnosti zabezpečiť verejnú mediálnu službu aj prostredníctvom siete iných médií. Upozornil, že určite nie je za zrušenie RTVS v súčasnej podobe, ale treba diskutovať, či „to, čo je dnes, je to správne“. „RTVS potrebuje zmenu a ja ju reprezentujem,“ vyhlásil Seman.

Uviedol, že nie je kandidátom žiadnej politickej strany alebo hnutia. Nerokoval so žiadnym poslaneckým klubom a neoslovoval poslancov parlamentu. Váži si, že ho podporujú Slovenský syndikát novinárov či Slovenská katolícka charita. Seman bol zakladajúcim redaktorom náboženského vysielania v Slovenskej televízii.

Komisia poukázala na nepravdivé výroky

Seman sa vo svojej prezentácii kriticky vyjadroval k súčasnému i bývalému vedeniu RTVS. Na jeho výroky, ktoré sa týkali i osobných invektív, poukázali i členovia expertnej komisie. „Prečo vlastne kandidujete, veď podľa toho, čo ste povedali, vy ani nechcete v RTVS pracovať. Verejnoprávnu inštitúciu, ale i iných ste tu doslova opľuli,“ upozornila Magdaléna Glasnerová, ktorá zhodnotila niektoré Semanove výroky ako hoaxy. Seman je presvedčený, že „všetko, čo povedal, je pravda“. Svoju kandidatúru obhajoval hlasom profesijných skupín, ktoré ho k tomuto kroku vyzvali. Od členov výboru viackrát chcel, aby mu odpovedali na jeho vyslovené podnety, poslanci ho upozornili, že jeho úlohou na prezentácii nie je klásť otázky.

Vladimír Seman

V roku 1985 vyštudoval odbor automatizované systémy riadenia na Vysokej škole technickej (v súčasnosti Technická univerzita) v Košiciach. V rokoch 2001 – 2003 absolvoval doplnkové vzdelávanie profesionálnych moderátorov pod vedením odborníkov BBC.

Začiatok jeho profesionálnej kariéry je spätý so Slovenskou televíziou (STV), kde v rokoch 1986 – 1990 pracoval v košickom štúdiu ako redaktor a následne bol 20 rokov (1990 – 2010) moderátorom a režisérom spravodajských, publicistických a dokumentárnych relácií a programov. Počas tohto obdobia pôsobil aj ako šéfredaktor náboženského vysielania STV Košice (1990 – 1995) či tajomník Komisie masmédií Konferencie biskupov Slovenska (1996 – 1998).

V rokoch 2004 – 2010 podnikal v oblasti verejného stravovania. Majiteľom produkčnej spoločnosti na výrobu televíznych programov bol v rokoch 1998 – 2000 a 2003 – 2021. Od roku 2010 je šéfproducentom a programovým riaditeľom TV Zemplín, TV Východ, Mestskej TV Košice a TV Región. Je členom predsedníctva LOTOS (Spolok lokálnych a regionálnych televízií Slovenska).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník