Pokračovanie článku: Kandidáti na post šéfa RTVS predstavili svoje projekty

Búza chce vytvoriť samostatný detský kanál i rómske vysielanie

Tibor Búza počas verejného vypočutia kandidátov... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Tibor Búza Tibor Búza počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS 13. júna 2022.

Samostatný rómsky kanál i detské vysielanie prostredníctvom preformátovania súčasnej Trojky spomína medzi svojimi plánmi kandidát na generálneho riaditeľa RTVS Tibor Búza. V rámci prezentácie zadefinoval ciele, ku ktorým chce v jednotlivých rokoch svojho mandátu v prípade zvolenia smerovať. Detský kanál by sa mohol spustiť už v prvom roku jeho pôsobenia na čele RTVS. „Nevytvárali by sme však novú programovú službu, išlo by o preformátovanie programovej služby Trojka, ktorá by sa počas dňa venovala detskému vysielaniu a večer staršej generácii,“ ozrejmil.

Búza chce vytvoriť i „skutočný spravodajský kanál“, súčasná :24 takým podľa neho nie je. Myslí si, že spravodajský kanál by mohol zlúčiť spravodajské i športové programy. Za nevyhnutnú považuje revitalizáciu objektov RTVS.

Spustenie samostatného rómskeho programu je vzhľadom na jeho náročnosť i zabezpečenie financovania najvzdialenejší cieľ. Mieni, že zdroje pre vykrytie takejto programovej služby je možné nájsť väčšou participáciou RTVS s mimovládnymi organizáciami, ktoré sa pre tvorbu formátov môžu uchádzať o granty z Európskej únie ako zdroja financovania. „Aj preto to vnímam tak trochu ako PPP projekt,“ uviedol Búza, ktorý má predstavu etablovať samostatné vysielanie pre Rómov v košickom štúdiu.

Ciele pri rozhlasovej programovej službe vidí pri posilňovaní regionálneho vysielania, ale napríklad aj činnosti rozhlasových umeleckých telies. V prípade rozhlasových programových služieb by chcel minimálne zachovať súčasný stav. „Som presvedčený, že by nedošlo k žiadnej redukcii, skôr naopak, možno by mohol vzniknúť samostatný program zameraný len na hovorené slovo,“ povedal.

Zdôraznil úlohu verejnoprávneho spravodajstva, jeho objektívnosť, kriticky sa vyjadroval k doterajšiemu vedeniu tohto segmentu, ktoré podľa neho vykázalo výrazné zaostávanie za komerčnými televíziami nielen pri informovaní o pandémii ochorenia COVID-19, ale najmä pri spravodajstve o situácii na Ukrajine. Zdôraznil takisto posilnenie výstupov spravodajstva na webe i prostredníctvom mobilných aplikácií. „Momentálne tieto služby dostatočne využívané nie sú,“ zdôraznil. Výraznú rezervu súčasnosti vidí taktiež v príspevku RTVS do boja proti konšpiráciám a v edukácii, ako je potrebné odlišovať relevantné spravodajské informácie a hoaxy.

V prípade financovania je zástancom zachovania koncesionárskych poplatkov. Zdroje je podľa neho možné nájsť aj optimalizáciou výrobných procesov a väčším využitím interných výrobných kapacít.

Tibor Búza

V rokoch 1988 – 1993 študoval slovenský jazyk a literatúru a dejepis na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Prešove. V roku 1997 absolvoval kurz Manažment a riadenie na City Univerzity Bratislava.

Šéfredaktorom spravodajstva a publicistiky v Slovenskom rozhlase (SRo) v Košiciach bol v rokoch 1996 – 1997. V období rokov 1997 – 1998 pôsobil ako riaditeľ Regionálneho štúdia SRo v Košiciach. Na pozícii šéfredaktora spravodajstva a aktuálnej publicistiky v Slovenskej televízii (STV) pracoval v rokoch 1998 – 2000. Výkonným riaditeľom Rádia Expres bol od roku 2000 do roku 2005.

V rokoch 2005 – 2012 zastával post riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky v TV Markíza. Programovým riaditeľom v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) v sekcii STV bol v rokoch 2012 – 2018. V súčasnosti je výkonným riaditeľom produkčnej spoločnosti B Production s. r. o.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník