Babiš pred súdom neuspel. Zostáva Burešom

V utorok sa na Bratislavskom Krajskom súde Bratislava uskutočnilo pojednávanie v prípade žaloby predsedu hnutia ANO, bývalého premiéra a jedného z najbohatších Čechov Andreja Babiša. Žalobou na Ústav pamäti národa na ochranu osobnosti sa snažil dosiahnuť rozhodnutie, že v spisoch československej tajnej polície ŠtB je ako jej agent s krycím menom Bureš evidovaný neoprávnene.

14.06.2022 09:00 , aktualizované: 14:52
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš spoluprácu s ŠtB kategoricky odmieta. Tvrdí, že je ochotný súdiť sa celý život.
debata (22)

Video: Babiš pred slovenským súdom neuspel. Čo na to advokáti?

Video

Babiš sa tradične pojednávania nezúčastňuje. Na súde ho zastupovali jeho advokáti Vojtech Agner a Marek Benedik. Oproti nemu sedel advokát Ústavu pamäti národa (ÚPN) Branislav Pecho. Prípad viedol trojčlenný senát pod vedením Juraja Považana.

V dlhoročnom komplikovanom prípade sa aktuálne rozhodovalo, koho má vlastne Babiš žalovať. Podľa Ústavného súdu totiž si ÚPN len splnil povinnosť, keď zväzky agentov ŠtB zverejnil.

Súd napokon žalobu zamietol a Babišovi priznal právo na náhradu trov konania. Ako subjekt, ktorý môže Babiš žalovať, určil súd s odkazom na predchádzajúce rozsudky ministerstvo vnútra ako následníka socialistického a následne federatívneho ministerstva vnútra.

„Krajský súd napadnutý rozsudok zmenil a žalobu zamietol. V zmysle záveru nálezu Ústavného súdu senát konštatoval, že žalovaný – ÚPN – nie je pasívne vecne legitimovaným subjektom. Preto žalobu zamietol. Podľa senátu je týmto subjektom Slovenská republika v zastúpení ministerstva vnútra SR“ zhrunul rozsudok hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak. Ako dodal, rozsudok sa stane právoplatným po jeho doručení procesným stranám.

Zástupca ÚPN žiadal ukončiť konanie, keďže podľa Ústavného súdu nie je ÚPN stranou sporu. Babišov advokát ale žiadal v prípade pokračovať. Uznáva síce, že ÚPN žalujú neoprávnene, chcel však pokračovať, kým nebudú vedieť koho presne žalovať.

Aktuálny prípad ale súd úplne zrušil, keďže predpokladal, že v novom prípade bude chcieť napadnutá strana vykonať nové dokazovanie a preto by sa mal celý prípad pojednávať od začiatku.

Babiš sa nevzdáva

Jeho advokát naznačil, že Babiš bude v ochrane svojich práv pokračovať. Pravdepodobne sa obráti na Najvyšší súd a pokúsi sa využiť mimoriadny opravný prostriedok. Podľa jeho advokáta totiž aj vzhľadom na 10-ročnú dĺžku konania boli porušené Babišove práva na spravodlivý proces

„Žaloba bola podaná ešte v roku 2012 a v súlade s vtedajšou judikatúrou, že pasívne vecne legitimovaný je Ústav pamäti národa. Pán Babiš sa až teraz dozvedel, že to ÚPN nie je. Takúto situáciu už Európsky súd pre ľudské práva vyhodnotil ako porušenie práva na spravodlivý proces. Po konzultácii s klientom budeme zvažovať uplatňovanie ďalších prostriedkov nápravy,“ povedal po rozsudku jeho advokát Marek Benedik.

Či podá novú žalobu na ministerstvo vnútra, alebo podá mimoriadne dovolanie povedať zatiaľ nevedel. „Musíme to skonzultovať s klientom, ale ak sa on rozhodne podať takýto opravný prostriedok, tak ho podá. Ja mu to budem odporúčať,“ dodal Benedik.

Právna zástupca ÚPN bol s rozhodnutím súdu spokojný. „Vítame rozhodnutiu súdu, ktorý vyhovel našej právnej argumentácii. Podľa dokumentov, ktoré má ÚPN k dispozícii, máme za to, že pán Babiš bol agentom štátnej bezpečnosti. V súčasnosti tak neexistuje žiadne súdne rozhodnutie, ktoré by hovorilo, že tomu tak nebolo,“ komentoval rozsudok advokát Pecho.

Dôverník aj agent

Od 1980 bol Babiš vedený ako dôverník, od roku 1983 ako agent. Podľa archívnych spisov bol zaradený pod Oddelenie kontrašpionáže ochrany československého zahraničného obchodu na Odbore ochranu ekonomiky u kontrarozviedky v Bratislave.

Toto oddelenie vykonávalo najmä sledovanie zastupiteľských organizácií zahraničného obchodu v Bratislave a monitorovanie činnosti zahraničných rozviedok v československom zahraničnom obchode. Podľa viacerých spisov mal plniť úlohy a poskytovať informácie o osobách z prostredia zahraničného obchodu.

Babiš však tvrdí, že s ŠtB nespolupracoval od roku 2012 sa domáha ochrany osobnosti súdnou cestou.

Koho žalovať?

Ešte v roku 2014 okresný súd Bratislava II rozhodol, že Babiš bol vo zväzkoch vedený neoprávnene. Rovnako aj Krajský súd v Bratislave v roku 2015 rozsudok potvrdil. Dovolanie Ústavu pamäti národa Najvyšší súd v roku 2017 zamietol, ale ešte v tom roku však Ústavný súd rozsudky zrušil.

Ten však tiež rozhodol, že žalovaným v spomínaných sporoch nemôže byť slovenský Ústav pamäti národa, ktorý dokumenty po ŠtB spravuje. Koho v takýchto prípadoch žalovať však súd neuviedol a prípad vrátil na Krajský súd v Bratislave.

V januári 2018 následne Krajský súd Babišovu žalobu odmietol a v máji 2018 rozsudok potvrdil aj Najvyšší súd.

Prípad sa ale po Babišovom dovolaní opäť vrátil na Ústavný súd. Ten však tentokrát rozhodol v Babišov prospech. Krajský súd sa vraj nevysporiadal s otázkou, kto má byť žalovanou stranou namiesto ÚPN. Najvyššiemu súdu zas vytkol, že prípad náležite neprejednal.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ŠtB #Agrofert #Čapí hnízdo #Štátna bezpečnosť