Facebookový ľud rozhodol o novom dizajne policajných áut

Polícia informovala na sociálnej sieti o výsledkoch ankety k novému dizajnu zásahových vozidiel Policajného zboru.

13.06.2022 13:32 , aktualizované: 15:40
polícia Foto:
Víťazný návrh nového dizajnu policajných áut.
debata (62)

Z trojice ponúknutých variantov získal najviac, takmer 35,5-tisíc hlasov, dizajn s dominujúcou žltou farbou a modrými pásmi. Variant na druhom mieste zaostal len tesne a získal 34 240 hlasov.

Polícia avizuje, že v rámci testovania bude čoskoro víťazným dizajnom polepené testovacie vozidlo. „Vzhľadom na malý rozdiel vo výslednom hlasovaní v ankete, pri voľbe definitívnej verzie sa zohľadnia aj ceny jednotlivých verzii polepov,“ uviedli policajti na sociálnej sieti.

Polícia tiež informovala, že príspevok k hlasovaniu, ktorý mal množstvo negatívnych komentárov najmä pre ponúknutú farebnú kombináciu pripomínajúcu farby ukrajinskej vlajky, bol najvirálnejším statusom v histórii sociálnych sietí zboru a išlo o prvý príspevok s viac ako 100-tisíc lajkmi. „Príspevkom sme na sociálnej sieti oslovili vyše 1,2 milióna ľudí. Oficiálneho hlasovania sa zúčastnilo celkovo 101 032 ľudí,“ uviedli policajti.

Matovič hovorí o vyhadzovaní peňazí

Minister financií a šéf koaličného hnutia OĽaNO Igor Matovič necíti potrebu meniť dizajn policajných áut a ide podľa neho o vyhadzovanie peňazí. Ako dnes ďalej uviedol pre médiá, hneď ako sa dozvedel o tomto zámere, povedal ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), že chce vidieť efektivitu daného rozhodnutia.

„Či je teraz najdôležitejšie oblepovať autá novými nálepkami – ja to osobne tak necítim. Ale možno to cítim zle," povedal Matovič s tým, že do hlasovania o novej podobe policajných áut sa zapojilo veľa ľudí. „Možno na konci to vyhodnotia všetci, čo sa vyznajú, že je to správne," skonštatoval minister s tým, že jeho „zaujímajú čísla, ktoré sú za tým". Minister doplnil, že o celej veci sa ešte bude rokovať. „Určite to nebude autonómne rozhodnutie, že teraz niekto luskne prstom a vyhodíme milióny do luftu," dodal Matovič s tým, že tieto náklady by museli ísť na úkor odmien v Policajnom zbore.

Policajti už minulý týždeň uviedli, že nový žlto-modrý dizajn používajú polície naprieč celou Európou. Nové vozidlá, ktoré plánuje polícia obstarať, už budú mať nový vzhľad. Súčasné auta sa prelepovať nebudú, pretože by to bolo finančne nákladné, uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Vyradia dve tretiny vozidiel

„Odborníci vybrali žltú farbu, pretože má špeciálne fyzikálne vlastnosti, je tam mimoriadne vysoká viditeľnosť aj za znížených svetelných podmienok. Modrá farba je aj na vlajke Slovenskej republiky a tiež Európskej únie. Modrá farba je považovaná celosvetovo za farbu polície," vysvetlila hovorkyňa.

Polícia predpokladá, že v blízkom čase bude potrebné vyradiť dve tretiny vozového parku. „Vzhľadom na to, že tak redizajn, ako aj obstaranie vozidiel závisí od finančných prostriedkov, zatiaľ nebudeme špecifikovať presné počty. Časť vozového parku obnovíme v rámci plánu obnovy a odolnosti,“ doplnila Bárdyová. V súčasnosti sa podľa nej rokuje o finančných možnostiach.

VIDEO: Pozrite si, aké autá testovali policajti posledné dva roky. Hybridy aj čisto elektrické vozidlá
Video
Polícia SR / Policajné auto / Čítajte viac Po menovkách polícia chystá ďalšie zmeny. Hovorkyňa obhajuje žlto-modrý dizajn
62 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia