Matovič: Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia. Weisenbacher žiada ospravedlnenie

Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia, odpovedal minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič na otázku, či by v reakcii na najnovší prieskum, z ktorého vyplýva, že patrí k najmenej dôveryhodným politikom, nemal odstúpiť. Podľa šéfa Inštitútu ľudských práv Petra Weisenbachera by mal Matovič ospravedlniť, lebo relativizácia holokaustu nemá v demokratickej spoločnosti miesto.

13.06.2022 14:05 , aktualizované: 15:23
debata (159)

Matovič síce tvrdí, že neprikladá význam podobným prieskumom, ale hovorí aj, že je pod „dvojročnou permanentnou paľbou zaujatých novinárov“. „Čokoľvek som mohol urobiť dobre, nič nebolo odprezentované. Čo len náznak váhavého bolo prezentované ako katastrofa najväčšia na svete a urobili ste jednoducho zo mňa Žida 21. storočia,“ pokračoval Matovič.

Video

"Tak ako Židia počas nacistického Nemecka boli za všetko vinní, lebo jednoducho Hitler ukázal na nich prstom, tak mnohí ľudia na Slovensku chceli urobiť niekoho, kto bude za všetko vinný, či počas koronakrízy alebo neskôr, a podarilo sa to mnohým z vás,“ je presvedčený Matovič.

Vraj nerobí veci preto, aby sa mu zvyšovala popularita. „Beriem to tak, že som za všetko na Slovensku vinný, keď bude zajtra zamračené, aj to budem mať na svedomí. Ale nerobím si z toho nič,“ dodal minister financií.

Peter Pellegrini / Richard Raši / Čítajte viac Pellegrini v dôveryhodnosti prerástol Čaputovú. Hore sa derú aj Sulík s Ficom

„Predstaviteľ vlády krajiny, ktorá sa podieľala na holokauste, by mal v tejto súvislosti mimoriadne vážiť slová. Igor Matovič však robí presný opak a svojimi nevkusnými výrokmi relativizuje holokaust, znevažuje pamiatku obetí nacizmu a nahráva antisemitom. Občanov židovského pôvodu počas tzv. Slovenského štátu najprv pripravili o slobodu, potom o majetok a nakoniec väčšinu z nich aj o život. Takto sme stratili vyše 70-tisíc ľudí. Relativizácia holokaustu a podpora antisemitizmu, včítane tej nepriamej, nemá v demokratickej spoločnosti miesto,“ myslí si riaditeľ Inštitútu ľudských práv Weisenbacher.

Preto vyzýva Matoviča, aby sa za svoj výrok verejne ospravedlnil. V opačnom prípade, po porade s právnikmi, podnikne adekvátne právne kroky.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Weisenbacher