Rozjarení Droba, Stančík a Žiak zinscenovali bitku: Taiwancom pripomenuli národnú hanbu

Členovia slovenskej delegácie na Taiwane zinscenovali bitku v miestnom parlamente. Niekto to považuje za "zmysel pre humor", iní za neokrôchanosť.

13.06.2022 18:39
Taiwan, poslanci, zinscenovaná bitka
Zinscenovaná bitka členov slovenskej delegácie v taiwanskom parlamente.
debata (134)

Portál Global Network uvádza, že na nedávnej návšteve taiwanského parlamentu tzv. Legislatívneho Jüanu slovenskí poslanci napodobňovali poslaneckú bitku medzi tradičnými taiwanskými politickými tábormi „modrých“ a „zelených“.

Delegáciu tvorili podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS), poslanec Miroslav Žiak (SaS) a Andrej Stančík (OĽaNO) ako aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS). Mali to byť práve Droba, Žiak a Stančík, ktorí podľa taiwannews.com zinscenovali nelichotivo známu scénu z taiwanského parlamentu. Pritom ich mali sprevádzať aj taiwanskí zákonodarcovia zo zeleného tábora, ktorí sa k nim pridali a hrali sa, že poslancov od seba odťahujú.

VIDEO: Slovenskí poslanci v taiwanskom parlamente zinscenovali bit­ku.

Video

Návštevníci si mali všimnúť dieru v portréte Sun Jat–sena, významného čínskeho politika začiatku 20. storočia. Obraz bol poškodený počas májovej bitky medzi opozičnými poslancami, v ktorej jeden z nich hodil do portrétu fľašu.

Po tom, ako sa zábery z „potýčky“ dostali do médií, sa ostrovania ohradili, že ich politiku vníma zahraničie len skrz poslanecké šarvátky.

Napriek tomu, že hostitelia z tamojšej Demokratickej progresívnej strany sa snažili vysvetliť „zmysel pre humor“ slovenských politikov ako priateľské gesto, časť miestnych obyvateľov to podľa portálu Global Times považovala za urážlivé a zahanbujúce zosmiešňovanie ostrovnej „kung-fu demokracie “.

Téma vyvolala búrlivú diskusiu na internete, pričom mnoho obyvateľov Taiwanu sa voči konaniu slovenskej delegácie ohradilo. „Som zahanbený! Celý svet vie, že sme nanič!“

„Ak by slovenská delegácia navštívila USA namiesto Taiwanu, pokúsila by sa "dokázať priateľstvo“ rovnako, ako si priaznivci Trumpa vykladali nohy na kancelársky stôl hovorkyne Nancy Pelosiovej?" pýtal sa ďalší a obviňovali predstaviteľov Demokratickej progresívnej strany, že sa vysmievajú dôstojnosti krajiny.

No Taiwan má vcelku bohatú históriu na parlamentné bitky, kde si poslanci rozpravu, či hlasovanie vybavujú „ručne-stručne“. Britská BBC v roku 2017 o nich napísala: „Zatiaľ čo v iných krajinách občas dochádza k parlamentným bitkám, taiwanský parlament je nimi povestný."

Slovenská delegácia na Taiwan pricestovala v nedeľu 5. júna. Jej cieľom bolo poďakovať sa krajine za humanitárnu pomoc počas pandémie. Podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík poďakoval za dodanie rúšok počas pandémie koronavírusu ako aj za ponuku tejto ostrovnej krajiny v oblasti zamestnanosti a investícií. Droba povedal, že delegácia podpíše dohodu o spolupráci medzi bratislavským krajom a taiwanským mestom Kao-siung.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Taiwan