Pokračovanie článku: Rozjarení Droba, Stančík a Žiak zinscenovali bitku: Taiwancom pripomenuli národnú hanbu

Facka za Anču

S parlamentnými šarvátkami má poslanec Žiak aj vlastné skúsenosti. V roku 2020 predstúpil pred rečnícky pult, v ktorom v tej chvíli rečnil poslanec Milan Mazurek (nezarad. Republika) a vytiahol papier s nápisom „urevaný nácek“. Mazurek ho následne volal k sebe a papier mu z rúk vytrhol. Pre Žiaka to však nebolo posledné parlamentné vyčíňanie. Prednedávnom sa spoločne zo straníckou kolegyňou Janou Bittó Cigánikovou dostal do šarvátky s extrémistami kvôli ukrajinskej vlajke.

„Na najbližšiu schôdzu podáme návrh na vytvorenie parlamentnej stráže. Čo dnes predvádzajú kotlebovci je neprijateľné!,“ hneval sa poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Poslanecké roztržky nie sú v slovenskej Národnej rade ničím výnimočným.

Napríklad, keď poslanec, vtedy ešte za SaS, Igor Matovič dostal v roku 2010 facku od bývalej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej. Utŕžil ju priamo v rokovacej sále.

„Prišla za mnou pani Belousovová, ukázala mi článok, ktorý som napísal do novín, a spýtala sa ma, či som ten článok písal ja. A ja hovorím, že ja som ho písal, keď som tam podpísaný. Tak sa ma spýtala, či ona je pre mňa Ančou. Ja že áno, keď som to napísal, tak ste pre mňa Ančou. Tak mi jednu dala tak z otočky,“ povedal pred dvanástimi rokmi Matovič pre denník SME.

Incident potvrdila aj Anna Belousovová. „Pán Matovič zrejme nemá dostatočnú výchovu a nevie, ako sa správať k dáme. Ja som sa mu snažila takou jemnou formou pripomenúť, ako by sa muž k dáme správať mal,“ reagovala pre agentúru SITA na incident Belousovová.

V článku siete Regionpress Matovič spomínal svoje prvé dojmy zo zasadania parlamentu. „Anču som vyzval, nech si strhne kríž, ktorý nosí. Lebo si myslím, že politik-kresťan by nikdy nemal mlčky tolerovať zlodejov. Tak nech nerobí kresťanom hanbu.“

Expremiérka Iveta Radičová (SDKÚ) obdivovala Matoviča, že si po facke od Belousovovej zachoval dôstojnosť. Bývalý podpredseda Národnej rady Pavol Hrušovský považoval incident za nehoráznosť.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Taiwan