Pokračovanie článku: Rozjarení Droba, Stančík a Žiak zinscenovali bitku: Taiwancom pripomenuli národnú hanbu

Striekačky, makety a vlajky

No nebolo to jediné extempore Igora Matoviča. V roku 2012 sa do histórie slovenskej politiky zapísal záber, ako vysypal bývalému poslancovi za SaS Martinovi Poliačikovi na hlavu injekčné striekačky.

Prekážalo mu tvrdenie Poliačika, že čistý heroín nie je sám o sebe škodlivý.

Matovič zároveň žiadal uvoľniť Poliačika na dlhodobo neplatené voľno, aby sa mohol venovať drogovo závislým deťom, ktoré podľahnú pokušeniu vyskúšať si podľa Poliačika pre ich telo neškodný heroín.

„Kolegu Poliačika upozorňujem, že ak ešte raz bude nabádať naše deti na užívanie heroínu, tak aj keď bude na neho zákon krátky, moja ruka bude dostatočne dlhá,“ odkázal.

V roku 2013 sa zase pohádal vtedajší poslanec Alojz Hlina s bývalým poslancom Smeru Antonom Martvoňom. Celý incident sa odohral podľa Martvoňa pred tajnou voľbou kandidátov na disciplinárnych sudcov. „Napadol ich za stenou. Bolo to fyzické napadnutie, niektorých poslancov pod krky, ďalších sotil dolu schodmi, jedného obúchal o stenu. Čiže tvrdý útok z jeho strany,“ popísal Martvoň, ktorý nechcel prezradiť mená napadnutých zákonodarcov. „V každom prípade to bolo nedôstojné,“ konštatoval. Hlina tvrdí, že neútočil. „V prvom rade existuje také niečo ako gentlemanský súboj. A keď niekto napadne zozadu za krk a v presile, tak hovorme o sebaobrane. Len som sa bránil,“ reagoval Hlina na tvrdenia o útoku na zákonodarcov. Na otázku, prečo na neho poslanci zaútočili a musel sa brániť, nepovedal. „Nechcem sa s nikým dostať do krížku,“ poznamenal.

Bitku v roku 2013 vyvolala aj papierová maketa expremiéra Roberta Fica s nápisom, že daroval Slovensko zbohatlíkom.

Vtedajší predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič skončil po fyzickej potýčke s piatimi poslancami Smeru s jeden a pol centimetrovou tržnou ranou v ústach a pomliaždeninami svalov, na ktorých má otlačené ruky. „Mal som vysoký tep, dostal som dve injekcie,“ povedal Viskupič pre tlačovú agentúru SITA v noci po vyšetrení parlamentnou zdravotnou službou.

Poslanci Smeru po hlasovaní o zmene programu mimoriadnej schôdze Národnej rady o odvolávaní premiéra Roberta Fica chceli z rokovacej sály vyniesť papierovú maketu zobrazujúcu Fica vo futbalovom drese s nápisom „Daroval Slovensko zbohatlíkom“. Tú po odchode premiéra Fica ešte na začiatku mimoriadnej schôdze priniesol, ako bývalo zvykom, poslanec Matovič.

Poslanci Matovič a Viskupič sa snažili maketu získať späť a medzi poslancami Smeru a Viskupičom sa už mimo rokovacej sály strhla fyzická potýčka. „Pre mňa z nepochopiteľných príčin sa na mňa vrhlo päť podnapitých poslancov Smeru. Pod znôškou vulgarizmov som bol takmer prehodený cez zábradlie,“ tvrdil Viskupič a dodal, že z poslancov vraj aj cítil alkohol. „Nieslo sa to vo výrazne vulgárnom tóne o tom, čo mi všetko rozbijú a ako dopadnem. Bol to amok vyvolaný alkoholom,“ skonštatoval Viskupič. „Nechápem to, keďže s tými poslancami sa poznám a prichádzam s nimi dosť často do styku,“ poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Taiwan