Vyberá sa nový riaditeľ RTVS. Kandidáti kritizujú najmä objektívnosť spravodajstva

Poslanci otvorili voľbu nového generálneho riaditeľa RTVS. Všetkých osem kandidátov sa v pondelok postavilo pred parlamentný mediálny výbor, kde predstavili svoje skúsenosti a plány rozvoja RTVS. Ich vystúpenia sa niesli najmä v znamení kritiky súčasnej úrovne spravodajstva. Podľa zistení Pravdy komisia, ktorá vypočúvala kandidátov na šéfa RTVS, odporučí Tibora Búzu a Ľuboša Machaja.

14.06.2022 07:50 , aktualizované: 16:13
kandidáti RTVS Foto: ,
Kandidáti čakajúci na vypočutie. Zľava sedia Vladimír Seman, Peter Badač, Ivan Golian, súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Daniel Živica a Ľuboš Machaj.
debata (12)

Voľba generálneho manažéra by sa mala niesť v duchu čestnosti a odbornosti, zdôrazňuje predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO). Kto nahradí súčasného šéfa verejnoprávneho média Jaroslava Rezníka, o tom sa má rozhodnúť v pléne Národnej rady 22. júna.

Záujemcovia o funkciu generálneho riaditeľa RTVS museli podľa zákona okrem prihlášky predložiť aj životopis a projekt riadenia a rozvoja RTVS. Výbor ich dostal celkovo deväť, jedna však nespĺňala stanovené kritériá. Okrem súčasného riaditeľa verejnoprávneho média Jaroslava Rezníka sa o vedenie RTVS uchádzajú marketingový a komunikačný stratég Daniel Živica, bývalý programový riaditeľ RTVS Tibor Búza a divadelník, dramaturg a pesničkár Peter Janků.

Prestížnu päťročnú funkciu by radi obsadili aj bývalý poradca premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) pre „novú ekonomiku nadnárodných spoločností“ Ivan Golian, ktorý pôsobil ako zástupca generálneho riaditeľa telekomunikačnej spoločnosti Orange Slovensko, ale tiež bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Ľuboš Machaj, dlhoročný redaktor a moderátor Vladimír Seman či filmový producent Peter Badač.

Väčšina kandidátov sa snažila zapáčiť najmä poslancom koalície, keďže tá bude mať pri voľbe najväčší vplyv. Viacerí sa preto vo svojich postojoch snažili prezentovať ako kritici súčasného riaditeľa Jaroslava Rezníka, ktorého súčasné vládne strany označujú za politického kandidáta bývalej vlády a dlhodobo hovorili o potrebe jeho výmeny.

„Spravodajstvo RTVS trpí na manipulatívnosť. Chýba mu väčšia spoľahlivosť,“ vyjadril sa napríklad divadelník a dramaturg Peter Janků. „RTVS a spravodajstvo nezvládli situáciu posledných štyroch rokov, či už pri covide alebo ruskej invázii na Ukrajinu, kde hovoríme o absolútnom zlyhaní,“ upozornil bývalý programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

Nechcú ukázať karty

Situácia je zatiaľ pomerne neprehľadná. Koaličné strany hovoria, že zatiaľ žiadna dohoda na spoločnom kandidátovi nie je. Favoritov však vraj zatiaľ nemajú ani na úrovni jednotlivých vládnych strán. Odhaliť svoje preferencie a favorizovaných kandidátov nechcú aj kvôli verejnému vypočutiu kandidátov. „V hnutí OĽaNO sme nevyberali víťaza ešte predtým, ako sa kandidáti odprezentovali,“ reagovalo napríklad aj najsilnejšie vládne hnutie.

Podobný postoj vyjadrila aj strana SaS. „Vypočujeme si kandidátov na výbore pre kultúru a následne sa rozhodneme. Strana SaS nemá v tomto momente žiadneho preferovaného kandidáta,“ uviedol poslanec SaS a zároveň aj člen výboru pre kultúru a médiá Roman Foltin. Naopak, rovno s vlastným kandidátom prišiel poslanec OĽaNO Jozef Pročko, ktorý sám oslovil marketingového stratéga Daniela Živicu. Podporovať chce Pročko jeho.

Zatiaľ len strany OĽaNO a Za ľudí zaujali pred voľbou jasné stanovisko. Vopred vylučujú podporu súčasnému riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi. Ten po svojom zvolení pred piatimi rokmi avizoval, že pod jeho vedením bude RTVS národná kultúrna inštitúcia, ktorá bude plniť poslanie verejnej služby.

Viacerí zástupcovia OĽaNO a Za ľudí však jeho päťročné funkčné obdobie vnímajú veľmi kriticky a vyčítajú mu najmä neobjektívnosť spravodajstva. Samotný predseda výboru Kristián Čekovský z OĽaNO bol medzi redaktormi, ktorí v roku 2018 RTVS pre nespokojnosť s vedením opustili.

Kým však 12 redaktorov dalo samo výpoveď, Čekovský bol ako externý spolupracovník spolu s ďalšími troma redaktormi verejnoprávnym médiom prepustený. Po nepredĺžení zmluvy naznačil, že za tým mala byť pomsta vedenia za otvorenú kritiku neobjektívnosti spravodajstva.

V duchu čestnosti a odbornosti?

Podobne ako Čekovský vníma Rezníka aj veľká časť ďalších poslancov z OĽaNO. „Hnutie OĽaNO v minulosti kritizovalo viaceré kroky súčasného riaditeľa Jaroslava Rezníka napríklad pri politickom ovplyvňovaní spravodajstva, ohľadom nejasného nakladania s majetkom alebo naposledy pri zlyhaní RTVS pri začiatku vojny na Ukrajine,“ pripomenul Čekovský.

Čekovský hovorí, že diskusia o kandidátoch sa začne hneď po vypočutí všetkých kandidátov. „Pre nás je prioritou, aby sa novým generálnym riaditeľom stal človek, ktorý zabezpečí rozvoj RTVS ako moderného média 21. storočia. Verejnoprávne médium potrebuje manažéra, ktorý RTVS naštartuje a posunie ho do pozície rešpektovaného média. Preto aj nastávajúca voľba generálneho manažéra by sa mala niesť v duchu čestnosti a odbornosti,“ zdôraznil Čekovský.

Súhlasí s tým aj ministerka kultúry Natália Milanová, tiež z OĽaNO. Rovnako aj ona tvrdí, že favorita nemá, ale verejné vypočutie pozorne sleduje. „Od začiatku sme trvali na tom, aby voľba bola transparentnejšia ako za predchádzajúcej vlády,“ uviedla pre denník Pravda Milanová a pripomenula, že aj vďaka ministerstvu bude voľba nového vedenia RTVS verejná, za účasti nezávislej komisie. „Zaviazali sme sa k transparentnosti a odbornosti a teraz tieto záväzky plníme,“ zdôraznila ministerka.

„Čo sa týka kvalitného spravodajstva, je treba nastaviť štandardy tak, aby bolo aktuálne, objektívne a na vysokej profesionálnej úrovni,“ vysvetlila svoje očakávanie od nového šéfa RTVS. Zároveň by však v budúcnosti očakávala prehodnotiť preberanie zahraničných formátov a sústredenie sa na slovenskú tvorbu a originálne formáty, kde by RTVS mala byť, prirodzene, lídrom.

Popritom by malo byť podľa nej súčasťou programu aj posilnenie domácej tvorby pre detského diváka. „Nesmieme zabúdať na zlepšenie prístupnosti verejnoprávneho média pre znevýhodnené skupiny a menšiny, čo sa odrazilo aj v mediálnom zákone z dielne ministerstva kultúry,“ dodala s tým, že RTVS by určite mala posilniť on-line a on-demand služby, kde si môže zobrať príklad z BBC.

Ani opozícia zatiaľ neprezradila, ako sa chce k voľbe postaviť. „Čo sa týka tejto témy, tak všetko je otvorené, a preto ju nebude zatiaľ bližšie komentovať,“ reagovala hovorkyňa opozičnej strany Hlas Patrícia Macíková. Rovnako ani strana Smer neprezradila, koho z kandidátov by chceli jej poslanci podporiť. Nevyjadrili sa ani k možnosti pokračovania súčasného riaditeľa Jaroslava Rezníka.

„Hovorili sme už o tom aj s ďalšími opozičnými poslancami. Neteraz by som to však ešte nechal. Budeme o tom hovoriť v utorok na zasadnutí poslaneckého klubu,“ poznamenal na pondelkovej tlačovej besede predseda.

Historicky prvé verejné vypočutie

Verejné vypočutie kandidátov, ktoré sa uskutočnilo v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu, mohli záujemcovia sledovať on-line. Híring sa začal v dôsledku technických problémov s približne trištvrtehodinovým oneskorením.

Okrem politikov z parlamentného výboru pre kultúru a médiá je po prvý raz súčasťou verejného vypočutia odborná komisia. Jej členmi, ktorí po vypočutí odovzdajú svoje stanovisko k jednotlivým uchádzačom, sú zástupcovia z rôznych oblastí.

Reprezentovaný je v nej Najvyšší kontrolný úrad, Slovenská akadémia vied, Rada pre vysielanie a retransmisiu, ale aj zástupcovia mimovládneho sektoru, športovej, akademickej, kultúrnej a novinárskej obce, cirkví, rómskej i maďarskej menšiny či osôb so zdravotným postihnutím. V odbornej komisii sedel tiež generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Kandidáti mali na vlastnú prezentáciu 15 minút. Ďalších 30 minút je vyhradených na otázky členov výboru i komisie, zloženej zo zástupcov z oblasti médií, štátnych orgánov, tretieho sektora, akademickej obce, menšín i znevýhodnených skupín. Do stredy 15. júna má výbor predložiť návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom Národnej rade.

Mandát súčasného riaditeľa vyprší koncom júla. Národná rada ho zvolila 20. júna 2017 v tajnej voľbe, pričom získalo podporu 95 poslancov. Pôvodne v prvom kole nezískal od poslancov ani jeden z ôsmich kandidátov potrebný počet hlasov. Do druhého kola preto postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

V opakovanej voľbe sa poslanci rozhodovali medzi vtedajším šéfom agentúry TASR Jaroslavom Rezníkom, ktorý v prvom kole dostal 73 hlasov, a predchádzajúcim generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom. Tomu poslanci v prvom kole dali 53 hlasov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #generálny riaditeľ RTVS