Matovičovi sa rozpadá jeho fiktívna prorodinná koalícia

O osude miliardového balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) ešte stále nie je rozhodnuté. Hlasovanie o zákone sa totiž odkladá až na budúci týždeň. Poslanci v koalícii totiž nie sú jednotní a hrozilo by tak, že by nedokázali veto prezidentky Zuzany Čaputovej prelomiť. Teraz majú týždeň na to, aby dostatok hlasov získali.

14.06.2022 09:48 , aktualizované: 16:23
debata (59)

Pripomeňme, že za balíček hlasovali v máji poslanci z OĽaNO, zo Sme rodina a Za ľudí. Pridali sa k nim kotlebovci, exkotlebovci a niektorí nezaradení poslanci, ktorí odišli z klubu OĽaNO. Strana SaS bola proti.

Celkovo za balík hlasovalo 83 zo 131 prítomných poslancov. Aby zákon prešiel, bolo treba získať viac ako polovicu hlasov vtedy prítomných poslancov. To sa aj podarilo a slovo tak dostala prezidentka.

K schvaľovaniu balíka mala niekoľko vážnych výhrad, a tak sa niektoré jeho časti rozhodla vetovať. Návrh zákona tak putoval späť do parlamentu. Vetovaný zákon bol pôvodne naplánovaný v úvode programu schôdze, teda v utorok.

Video: Pčolinský: Koaliční lídri by sa mali veľmi rýchlo spamätať.

Video

Na prelomenie veta prezidentky však už treba v parlamente viac ako polovicu všetkých poslancov, čo znamená aspoň 76 hlasov. Začali sa však objavovať poslanci, ktorí sa stotožňujú s názorom prezidentky, alebo im prekáža spájanie s fašistami.

Zvrat v parlamente. Traja poslanci Za ľudí nebudú hlasovať za prelomenie veta:

Video

Politológ Jozef Lenč opisuje tri možné scenáre, čo sa zrejme deje v zákulisí rokovaní v koalícii a prečo bolo hlasovanie o miliardovom balíčku odložené o týždeň. Podľa neho nedáva logiku hlasovanie posúvať, ak majú dostatok hlasov. Najväčšia pravdepodobnosť je podľa neho tá, že koalícia na to nemá.

Druhý scenár je, že koalícia to nechce pretláčať vo formáte dve koaličné strany a krajná pravica. „To znamená, že sa Matovičovi rozpadá fiktívna prorodinná koalícia,“ tvrdí pre Pravdu. Nevylučuje ani takú možnosť, že by sa ešte rozhodli vziať na palubu stranu SaS. Najvážnejší problém vidí v tom, že poslancov, ktorí by hlasovali proti, je už toľko, že jednoducho nebude dostatok hlasov, aby veto prezidentky prelomili.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Matovičov daňový bonus: Kto si polepší najviac a kto najmenej (+ 6 príkladov)

Rokovania v pozadí

Jednoznačne proti prelomeniu veta hlavy štátu sa postavil aj poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Strana Za ľudí tak navrhla koaličným partnerom, aby vyhoveli pripomienkam prezidentky. Nepáči sa mu tiež spájanie s fašistami. „Nevidím dôvod na to, aby koalícia hľadala podporu v opozícii u strán, ktoré nás ešte pred pár mesiacmi chceli vešať, spochybňovali covid či hovorili, že vojna na Ukrajine je vyvolaná Ukrajinou,“ povedal. Šeliga dodal, že spolu s Janou Žitňanskou a Alexandrou Pivkovou (obe Za ľudí) nebudú hlasovať za prelomenie veta prezidentky.

Juraj Krúpa (OĽaNO) ešte v nedeľnej diskusii Na telo uviedol, že má výhrady k spájaniu sa s kotlebovcami. Začali tak silnieť hlasy tých poslancov, ktorí by za prelomenie veta prezidentky nehlasovali. Natíska sa otázka, prečo spájanie s kotlebovcami niektorým poslancom neprekážalo a rázne ho neodmietli a začínajú sa ozývať až teraz pred ďalším hlasovaním. Podľa Lenča za tým môže byť napríklad to, že niektorí z nich majú emočnú či ideovú väzbu na prezidentku a keď balík vetovala, tak nechcú byť tí, ktorí by prelomili jej veto. Druhým dôvodom, ktorý môže byť ešte kľúčovejší, je ten, že to predchádzajúce hlasovanie si racionalizovali tým, že hlasovali za, ale bolo ich dosť aj bez kotlebovcov. „Teraz už budú musieť sami pred sebou, ale aj pred voličmi priznať, že presadili niečo proti prezidentke a za pomoci krajnej pravice, čo sa už nedá racionalizovať,“ podotkol Lenč.

O svojom postoji budú poslanci hnutia Sme rodina ešte rokovať. Strana SaS nebude veto prezidentky prelamovať. Liberáli sú za to, aby tento zákon nebol schválený. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) napríklad varoval, že schválením balíka zoberú poslanci financie mestám a obciam, ktoré sa starajú o najmenšie deti v materských školách, ktoré financujú. Šéf rezortu školstva upozorňuje na to, že po tomto zákone nebudú mať mestá a obce dosť peňazí, aby mohli otvoriť v materských školách ďalšie triedy. Nebudú môcť podľa neho zamestnať ďalšie učiteľky v materských školách či vychovávateľky v školských kluboch detí a nebudú môcť opraviť školy.

S pripomienkami prezidentky sa stotožňuje opozičná strana Smer a nepridá sa k prelomeniu jej veta k zákonu o prorodinných opatreniach. Líder Smeru Robert Fico pripomenul, že strana zákon v máji v parlamente nepodporila, lebo ho považuje „za výsmech“. Podľa neho sa z takzvaného krúžkovného ešte nikto nenajedol.

Hlas tiež nepodporí prelomenie veta prezidentky. Predseda strany Peter Pellegrini uviedol, že strana Hlas nebude súčasťou 76 hlasov, ktoré sú potrebné na opätovné schválenie zákona. „Možno potrebný počet hlasov dodajú fašisti,“ povedal.

Na druhej strane kotlebovci avizujú, že zákon podporia a v parlamente sa jednoznačne postavia proti vetu prezidentky.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #veto #OĽaNO #Igor Matovič #Zuzana Čaputová