Pokračovanie článku: Matovičovi sa rozpadá jeho fiktívna prorodinná koalícia

Veto prezidentky

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala časti Matovičovho balíčka, ktoré mali platiť od 1. januára 2023. Pasáže, ktoré zvýšia daňový bonus a príspevky pre deti od 1. júla, do parlamentu nevrátila. Balík počíta zvýšiť daňový bonus od júla na 70 eur a mesačný prídavok na dieťa na 30 eur. Od budúceho roka by sa tieto položky mali zvýšiť na 100, respektíve 40 eur. Súčasťou pomoci je aj takzvané krúžkovné, teda 60-eurové voľnočasové poukazy pre deti.

Kritizovala predovšetkým to, že zákon bol schválený za šesť dní v skrátenom legislatívnom konaní. „Na využitie skráteného legislatívneho konania treba slovami zákonodarcu mimoriadne okolnosti.“ Tie podľa Čaputovej nenastali. Parlamentný rokovací poriadok pritom jasne stanovuje, kedy sa na takéto zrýchlene schvaľovanie zákon smie využívať, teda aké sú mimoriadne okolnosti. Prvým dôvodom sú značné hospodárske škody, druhým ohrozenie bezpečnosti a tretím ohrozenie ľudských práv.

Video

Prezidentka vo svojom odôvodnení tiež upozorňuje na to, že samosprávy neboli do schvaľovacieho procesu zahrnuté. „Vzhľadom na finančný vplyv schváleného zákona na rozpočty miest, obcí a samosprávnych krajov mala byť zabezpečená aj účasť týchto subjektov na legislatívnom procese,“ píše v odôvodnení. Zvýšením daňového bonusu prídu samosprávy zhruba o pol miliardy eur, čo môže mať negatívny vplyv na ich fungovanie, dokonca môže znamenať až existenčné ohrozenie samospráv.

Keďže ide o výdavky v objeme 1,2 miliardy ročne, prezidentka si vyžiadala aj stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. V ňom rozpočtová rada konštatuje, že schvaľovanie takýchto významných zmien s významným negatívnym dosahom na rozpočet a bez známych zdrojov krytia je v rozpore s cieľmi chrániť dlhodobú udržateľnosť verejných financií. „S týmto hodnotením rady sa plne stotožňujem,“ povedala Čaputová s tým, že aj toto sú dôvody, prečo mal byť zákon schvaľovaný v riadnom legislatívnom konaní.

Hlava štátu tiež upozornila na to, že protiinflačná pomoc by mala spĺňať tri kritériá. Je to adresnosť, dočasnosť a včasnosť. Podľa nej sa treba na balíček pozerať aj cez túto optiku a v tej časti, ktorú vrátila do parlamentu, tieto kritériá balíček nespĺňal. Prezidentka avizovala, že ak jej veto bude v parlamente prelomené, tak sa obráti na Ústavný súd so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu.

Skrátený legislatívny proces Matovič obhajoval tým, aby sa to stihlo. Ministerstvo financií tiež obhajovalo skrátené konanie elimináciou hospodárskych škôd, ktoré môžu nastať v dôsledku zníženého dopytu zo strany obyvateľstva, píše sa v oficiálnom dokumente. Analytici z INESS však upozornili, že žiadne hospodárske škody pritom nehrozia a je podľa nich zúfalé, keď v predkladacej správe k sociálnemu balíčku si ministerstvo financií musí vymýšľať, aby obhájilo skrátené konanie.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #veto #OĽaNO #Igor Matovič #Zuzana Čaputová