Na Slovensku máme podozrenie na opičie kiahne

Prešovská nemocnica hospitalizovala ženu s podozrením na opičie kiahne.

14.06.2022 12:51 , aktualizované: 13:48
debata (5)

Informoval o tom portál noviny.sk. Informáciu portálu potvrdil námestník riaditeľa pre nechirurgické odbory Boris Mavrodiev.

Peter Sabaka Čítajte viac Sabaka: Covid ani opičie kiahne by leto narušiť nemali

"Na oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov bola prijatá pacientka s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Aktuálne sa čaká na výsledky laboratórnych testov,” informoval zástupca riaditeľa fakultnej nemocnice.

Ak sa podozrenie potvrdí, bude to prvý prípad opičích kiahní na Slovensku. Nemocnica už informovala príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

vakcíny očkovanie covid Čítajte viac EÚ podpíše dohodu o nákupe 110-tisíc dávok vakcín proti opičím kiahňam

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková informovala, že o prešovskom prípade boli informovaní v utorok doobeda. „Odobratá vzorka bola zaslaná na vyšetrenie do Bratislavy. O prípadnej pozitivite na opičie kiahne budeme verejnosť informovať,“ uviedla.

Úrad doposiaľ eviduje viacero podozrení na opičie kiahne. „Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené. Ani v jednom prípade sa opičie kiahne zatiaľ nepotvrdili,“ uzavrela Račková.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #opičie kiahne