Ďalší problém pre Hegera. Výpovede avizuje tritisíc lekárov

Ochotu podať výpoveď doteraz deklarovalo okolo 3000 lekárov z nemocníc.

14.06.2022 13:11 , aktualizované: 13:54
visolajský Foto: ,
Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský informuje o záveroch stretnutia s premiérom Eduardom Hegerom.
debata (76)

Dnešné rokovanie medzi Lekárskym odborovým združením, premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO), ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO) opäť neprinieslo odpoveď na to, ako sa platy zdravotníkov zvýšia. Lekári vláde pripomínajú, že ak im nezvýšia platy, tak buď nebudú slúžiť nadčasy, alebo podajú hromadné výpovede.

Čas sa však kráti, pretože šéf Lekárskeho odborového združenia a nemocničný lekár Peter Visolajský pripomína, že časové ultimátum udáva podľa neho systém no za vládu je termín do konca júna. Ak sa dovtedy nič nezmení, tak viac ako tritisíc lekárov po ministrovi zdravotníctva hodí svoj plášť.

„Dnes sme premiérovi povedali, že to čo si my prajeme nezávisí od nás, ale od kritického stavu nášho zdravotníctva,“ vyhlásil.

Paralýza zdravotného systému

„Nemáme žiadne riešenie. Naša cesta je jasná, určili ju lekári a musíme konať. My sme tí lekári, ktorí sa rozhodli na Slovensku zostať a pacientov liečiť. Nechcem ísť do výpovedí, ale inú možnosť už nemáme. Nerozumiem tomu, prečo v okolitých krajinách sa im darí zlepšovať lepšie pracovné podmienky pre zdravotníkov,“ zdôraznil.

Lekárski odborári pripomínajú, ako štrajk lekárov pred desiatimi rokmi paralyzoval slovenské zdravotníctvo.

„V roku 2012 na vyhlásenie núdzového stavu stačilo keď 1 900 lekárov podalo výpoveď. Nemusíme nič dokazovať, už sme to raz dokázali. Každý kto to raz podpísal vie čo podpísal,“ ozrejmil a obracia sa na deklaráciu v ktorej dávajú vláde podmienky.

Napriek snahe a upozorneniam majú lekári pocit, že vláda svoje sľuby nedodržiava. Vzhľadom na vážnosť situácie v slovenskom zdravotníctve boli lekári nútení vyhlásiť štrajkovú pohotovosť.

„K súčasnému dňu máme okolo tritisíc podpísaných deklarácii o výpovediach. Informovali sme o tom aj pána premiéra a žiaľ ani dnes sme nedostali odpoveď,“ ozrejmil Visolajský.

Vyjadrenia ministerstva zdravotníctva sú podľa neho len v kategórii sľubov a ani sestry, ani lekári nevedia, ako chce štát vážny problém riešiť. Visolajský pripomína, že ani po pondelkovom stretnutí tripartity nie je isté, ako by boli vyššie platy finančne kryté.

Lekárske odborové združenie žiada vyriešenie financovania nemocníc. Požadujú, aby zdravotné zariadenia mali zaplatené za to, čo spravia a aby sa kvôli nedostatočným platbám od zdravotných poisťovní nemuseli následne zadlžovať. Žiadajú rezort zdravotníctva, aby zdravotníkom upravili platy, tak aby nedochádzali preč zo Slovenska.

Pohotovosť pre deti a dorast v Nitre Čítajte viac Detská pohotovosť v Nitre zostala bez lekárov. Slúžiť budú preto povinne

Na zastavenie odlivu mladých lekárov žiadajú takú reformu vzdelávania medikov, vďaka ktorej by univerzity mohli vzdelávať šikovných ľudí a tí neodchádzali študovať do zahraničia, kde aj zväčša zostanú. Dôležitou je podľa nich podpora lekárskych fakúlt v Bratislave, Martine a Košiciach a podstatná je podľa lekárskych odborov výstavba bratislavských Rázsoch a martinskej nemocnice.

Tvrdia, že majú podporu od takmer všetkých fakultných nemocníc, od časti z univerzitných no postupne sa zapájajú aj menšie regionálne nemocnice. Konečný počet lekárov preto môže byť podľa Visolajského ešte vyšší.

Nemocnice opäť prestanú operovať

Lekári pripomínajú, že minulý týždeň Národný onkologický ústav dočasne uzatvoril lôžkové oddelenie zamerané na chirurgickú liečbu prsníkov. Dôvodom je nízky počet sestier a plánované letné dovolenky. „Bez nášho pričinenia budú takéto prázdne oddelenia len pribúdať. Roky žiadame vlády, najmä po pandémii aby to vyriešila. Systém nám neumožňuje liečiť pacientov. Nerozumiem prečo vláda s nami chce bojovať a nie sa dohodnúť,“ dodal Visolajský.

Podľa neho sa na celoslovenskom stretnutí lekársky odborov zhodli na tom, že nemocnice na leto operatívu utlmujú. „Hrozí, že nemocnice opäť budú operovať len akútne stavy. No v tejto chvíli by sme mali doháňať resty, ktoré si tlačíme od pandémie,“ podotkol.

Pripomínajú, že nežiadajú také platy ako majú v iných krajinách. No platy zdravotníkov však čakajú ešte ďalšie analýzy.

Zdravotníci podľa poslankyne Národnej rady Monike Kaveckej žiadajú, aby sa pri ich mzdovom ohodnotení prihliadalo na roky praxe. „Každý jeden pracujúci človek, ktorý sa obetuje v tomto ťažkom zdravotníckom povolaní by mal byť ohodnotený za to, že obetoval svoje zdravie a vychováva ďalších zdravotníkov,“ dodala.

No tvrdí, že štát má nesprávne údaje. „NCZI vyhodí dáta, ktoré nekorešpondujú s údajmi zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek tak niekde bude chyba. Nemôžeme sa rozhodovať, keď nemáme pred sebou pravdu,“ dodala.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #Lekárske odborové združenie #hromadné výpovede