Poslanci v utorok nebudú hlasovať o prerokovaných bodoch

Poslanci Národnej rady nebudú v utorok podvečer hlasovať o prerokovaných bodoch. Odsúhlasilo to plénum po tom, ako sa pred plánovaným hlasovaním opätovne otvorila diskusia k návrhu mediálneho zákona a prihlásilo sa do nej 14 rečníkov, pribudnúť by mali ďalšie pozmeňujúce návrhy.

14.06.2022 13:39 , aktualizované: 14:23
parlament národná rada nrsr Foto: ,
Plénum počas 66. schôdze Národnej rady SR.
debata (2)

Návrh nového zákona o mediálnych službách má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní.

Poslanci už na predchádzajúcej riadnej schôdzi predložili k návrhu aj viaceré pozmeňujúce návrhy. V úvode utorkovej diskusie vystúpila poslankyňa Monika Péter (Sme rodina), ktorá predložila ďalší pozmeňujúci návrh.

kandidáti RTVS Čítajte viac Vyberá sa nový riaditeľ RTVS. Kandidáti kritizujú najmä objektívnosť spravodajstva

Plénum malo tiež hlasovať o zdanení mimoriadnych príjmov z ropy. Návrh bol súčasťou balíka, ktorý predstavil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) spolu s návrhom, ktorý prezidentka vetovala.

Na programe 66. schôdze boli aj viaceré návrhy z dielne rezortu práce, napríklad zákon, ktorý rieši predpoklady na výkon práce profesionálneho náhradného rodiča alebo zákon o prístupnosti výrobkov a služieb pre osoby so zdravotným postihnutím.

Poplatky za znečistenie ovzdušia by mali platiť len významní znečisťovatelia. Poplatok by mal vzrásť z doterajších 34 eur na 500 eur za rok. Vyplýva to zo zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia, ktorým sa takisto poslanci mali zaoberať.

Plénum rokovalo aj o návrhu na druhé „kilečko“, teda na zlepšenie podnikateľského prostredia z dielne Ministerstva hospodárstva, ako aj o novele zákona o slobode informácií. Oba zákony sú v druhom čítaní.

Preberali aj to, či sa blokovanie škodlivého obsahu predĺži do 30. septembra. V druhom čítaní je tiež návrh opozičného poslanca Jozefa Šimka (nezaradený) na novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní.

Na programe bol tiež návrh koaličného hnutia OĽaNO na zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, ako aj kontroverzný návrh zákazu vyvesiť na vybrané budovy symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu.

Milan Kuriak Čítajte viac Matovičov poslanec by zakázal dúhovú vlajku: LGBTI komunita zosmiešnila biblický symbol

Koaličné poslankyne podali návrh, ktorý má priznávať žene – rodičke právo na to, aby pri pôrode bola prítomná ňou určená osoba. Jozef Richter (Smer) by chcel novelizovať zákon o prídavku na dieťa, ktorým by sa zaviedlo jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa.

Skupina poslancov okolo Petra Pellegriniho (nezaradený) podala novelu zákona o životnom minime. Priniesť by mohla nový mechanizmus mimoriadnej valorizácie sumy životného minima.

Poslanci mali tiež prebrať viacero výročných správ, medzi nimi správu o stave vysielania v SR a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu, takisto správu o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Na programe mali aj správu o činnosti Slovenskej informačnej služby, správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva a tiež dlhodobý plán rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035.

Súčasťou vyše 70-bodového programu je aj zákon o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý vrátila prezidentka Zuzana Čaputová na opätovné prerokovanie. Vetovaný zákon má prísť na rad v programe až o týždeň v utorok.

Matovič Čítajte viac Matovičovi sa rozpadá jeho fiktívna prorodinná koalícia
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Národná rada SR