V kauze vraždy Kuciaka sa čaká na Tótha, Weiss rozosmial Kočnera

Niekdajší člen sereďského podsvetia Iľja Weiss a bývalý príslušník SIS či novinár Peter Tóth. Pojednávanie kauzy Kuciak a prípadu objednávky vrážd troch súčasných prokurátorov pokračuje výsluchmi ďalších svedkov.

15.06.2022 09:39 , aktualizované: 16:10
Iľja Weiss Foto: ,
Iľja Weiss pred senátom Špecializovaného trestného súd v Pezinku 15. júna 2022.
debata (1)

Tóth sa však na lavici svedkov v stredu neobjavil, ospravedlnil sa, že sa musí starať o syna. O predvolaní na súd sa údajne dozvedel neskoro.

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová ešte v utorok oznámila, že bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS a novinárovi nevedia doručiť predvolanie a nevedia sa s ním spojiť ani telefonicky.

Tóth mal vypovedať v kauze objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a troch elitných prokurátorov. Založil totiž tím, ktorý sledoval viacero novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Informácie zo sledovania mali byť podľa obžaloby použité pri príprave jeho vraždy.

Súd začal vypočutím Iľju Weissa, niekdajšieho člena sereďského podsvetia. Ten povedal, že z obžalovaných pozná len bosnianskeho občana Darka Dragiča. „Stretol som sa s ním na jeseň 2017 v Komárne v reštaurácii. Pýtal sa ma, či by som vedel zohnať ukradnuté auto. Povedal som, že to vybaviť viem. Potom sa ešte stretli v roku 2018 v Nových Zámkoch a pri Trnave, odkiaľ sme šli do Piešťan,“ povedal v pomerne strohej spontánnej výpovedi.

Video

Práve kradnuté auto chcel Dragič podľa obžaloby použiť na vraždu dnes už generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Dragiča s objednávkou vraždy oslovil Dušan Kracina. „Dal mi tuším 300 eur zálohu. Už si ale nepamätám, ako presne to bolo,“ povedal Weiss. „Mal som kontakty s viacerými Juhoslovanmi, ale keď som s nimi telefonoval, všetci sa mi navzájom plietli,“ tvrdí Weiss.

Weiss hovoril o „pracovnom aute“, ktoré mal dodať Dragič. „Hocičo sa na tom dá vykonať. Krádež alebo hocičo podobné. Potom sa môže zapáliť, ak treba,“ vysvetlil ako chápal Dragičovu požiadavku na poskytnutie kradnutého auta.

Rozosmial Kočnera

„Neviem, na čo to chcel. Povedal len, že má robotu v Piešťanoch. Myslel som si, že sa chystá na nejaký prepad alebo lúpež. Povedal, bude z toho veľké dusno, keď sa to spraví,“ opísal Weiss, ktorý sa podľa vlastných slov venoval obchodovaniu s drogami. Z tohto prostredia vraj poznal aj viacero ľudí z bývalej Juhoslávie. „Preto som ich poznal plno. U nich sa dali kúpiť veci v lekárni a u nás sa to robilo. Každý juhoš na tom chcel zarobiť,“ opisoval drogové obchody.

Weiss pri svojej výpovedi rozosmial aj Mariana Kočnera, keď sa ho prokurátor pýtal na jeho postoj k drahému autu. Prokurátora zaujímalo, či Weiss u Dragiča nezisťoval odkiaľ má také drahé auto.

„Prečo by som sa ho pýtal na auto. My sme mali všetci dobré autá. Čo je to Porsche Cayenne?“ nerozumel otázke Weiss, čo Kočnera úprimne pobavilo a rozosmialo.

„Neboli sme priatelia. Poznám ho ako každého iného jugoša. Keď je kšeft, tak sa dohodneme,“ priblížil svoj vzťah k Dragičovi, s ktorým sa mali spoznať v roku 2015. „Nemohlo to byť skôr, lebo do roku 2014 som bol zavretý,“ vysvetlil s istotou.

Bývalý riaditeľ SIS Peter Tóth pri výpovedi na... Foto: Pravda - Ivan Majerský
Peter Tóth Bývalý riaditeľ SIS Peter Tóth pri výpovedi na Špecializovanom trestnom súde 15. januára 2020.

Dragič svedectvo Iľju Weissa po jeho výpovedi spochybňoval. Priznal, že sa s Weissom zoznámil vďaka spoločnému kamarátovi, ale nikdy sa o nejakej spolupráci ani len nerozprávali. Dôrazne tiež odmietol, že by sa s Weissom snažil obchodovať alebo kupovať nejaké auto.

„To čo povedal, bola absolútna fantázia. On sa to len naspamäť naučil, aby si pomohol z väzenia,“ povedal Dragič s pomocou tlmočníka. Obhajcovia obžalovaných spochybňovali najmä údajne „nesediacu“ časovú os udalostí prezentovaných Weissom. ‌

Výsluch Weissa skončil krátko po obede. Keďže neprišiel svedčiť Tóth, na súde sa následne čítala jeho výpoveď spred zhruba dvoch rokov.

‌Vo štvrtok by mali prísť vypovedať dvaja Tóthovi spolupracovníci zo „sledovacieho tímu“ – Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík.

Bývalý príslušník SIS a donedávna ešte vyšetrovateľ už dávnejšie priznali, že sledovali viacerých novinárov vrátane Kuciaka. Fotografie z ich sledovania mala podľa obžaloby Alena Zsuzsová ukázať Andruskóovi vo svojom aute a ten ich následne ukázal Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi.

Szabó: Ľutujem

V utorok vypovedal pred súdom obžalovaný Zoltán Andruskó, ktorý mal prijať objednávku vrážd novinára Jána Kuciaka a troch právnikov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. Andruskó bol vďaka spolupráci s políciou bol vyčlenený na samostatné konanie.

Po jeho výsluchu vypovedal aj obžalovaný Tomáš Szabó, ktorý je už za vraždu novinára tiež právoplatné odsúdený. Na začiatku tohto súdneho procesu Szabó urobil vyhlásenie o vine, ale vypovedať vtedy odmietol. Prehovoril až v utorok.

Szabó vypovedal len o prípravách vrážd prokurátorov. Pred súdom potvrdil, že si ich u neho mal objednať Zoltán Andruskó. Vykonať ich plánovali spolu s bratrancom Miroslavom Marčekom. Ako potvrdil, zadanie na vraždu v súčasnosti už generálneho prokurátora Maroša Žilinku malo prísť v lete 2017, zakrátko aj na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a v lete 2018 aj bývalého námestníka Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho.

Tomáš Szabó pred senátom Špecializovaného... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Tomáš Szabó Tomáš Szabó pred senátom Špecializovaného trestného súd v Pezinku 15. júna 2022.

Pri výsluchu Szabó potvrdil aj viaceré ďalšie okolnosti prípravy vrážd prokurátorov. „Ľutujem, čo sa stalo,“ vyhlásil Szabó. Priblížil, že objednávky na vraždy od Andruskóa prijímal, aj keď ten podľa neho nikdy nemal peniaze a stále si požičiaval.

Opakovane sa ho vraj pýtal na motív, Andruskó sa však údajne priamej a dôveryhodnej odpovedi vyhýbal. Od vraždy Žilinku mali bratranci napokon upustiť, lebo vraj často chodieval s rodinou a tej ublížiť odmietali. Lipšic mal byť len akýsi výhodný bonus, keďže kým za Žilinku mali sľúbených 100-tisíc, za Lipšica to bolo až 200-tisíc eur.

Szabó vo svojej výpovedi preskočil vraždu novinára, za ktorú je už odsúdený, a pokračoval až udalosťami z leta 2018, kedy pripravovali likvidáciu Šufliarskeho. Ani v tomto prípade podľa vlastných slov nerozumel Andruskóovej motivácii.

Pre prípravu vrážd prokurátorov čelí obžalobe päť osôb – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič. Súd tiež opätovne rozhoduje o vine Kočnera a Aleny Zsuzsovej v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, z ktorej ich súd najprv oslobodil, ale Najvyšší súd mu prípad vlani v máji vrátil. Doteraz boli právoplatne odsúdení len Marček so Szabóm, ktorí dostali 25-ročné tresty, ako aj Andruskó, ktorý si zas odpykáva 15 ročný trest odňatia slobody.

Zoltán Andruskó Čítajte viac Podľa Andruskóa Žilinka posúval informácie Kuciakovi

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Tóth #vražda novinára Jána Kuciaka #príprava vrážd prokurátorov