Politologička: Čaputová by mohla byť vo vyhláseniach odvážnejšia a rozhodnejšia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová by sa mohla viac angažovať a formulovať svoje politické priority cez vystúpenia ešte predtým, ako konkrétny problém vyhrotia politickí súperi v parlamente. Politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave to uviedla pre TASR v súvislosti so stredajším tretím výročím nástupu Čaputovej do funkcie.

15.06.2022 10:56
vyhlásenie, protiinflačný balíček, Zuzana Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová
debata (8)

„Ide najmä o načasovanie jej vyhlásení. Nielen reagovať, ale udávať tón verejnému diskurzu. Tu by mohla byť odvážnejšia a rozhodnejšia,“ myslí si politologička. „Ak by chcela zvýšiť svoj vplyv na hodnotové orientácie spoločnosti, tak asi treba menej vyčkávať a viac sa angažovať,“ skonštatovala.

Prezidentka by podľa Malovej mohla konať napríklad ako pri tzv. prorodinnom balíčku. Ako poukázala, práve prezidentka od vlády požadovala včasnú a adresnú pomoc. Pripúšťa, že takéto vystúpenia môžu spôsobiť aj útoky od jednotlivých politikov, no zároveň umožnia lepšie ovplyvniť verejnú mienku.

Peter Pellegrini / Richard Raši / Čítajte viac Pellegrini v dôveryhodnosti prerástol Čaputovú. Hore sa derú aj Sulík s Ficom

Celkovo podľa Malovej zostáva prezidentka verná svojim hodnotám a politickým prioritám komunikovaným vo volebnej kampani. „Snaží sa pôsobiť konsenzuálne, svoje rozhodnutia zvyčajne presne zdôvodní a podporí vecnou a právnou argumentáciou. Je to jedna z nemnohých politických predstaviteľov, ktorí sa snažia sa spájať rozdelenú spoločnosť a tlmiť konflikty,“ ocenila.

Aj pre snahu hľadať cestu zmierenia sa podľa politologičky Čaputová často stáva terčom nevyberavých útokov z takmer celého politického spektra. „Na druhej strane pri niektorých kontroverzných otázkach jej snaha byť prezidentkou všetkých niekedy hraničí s pokusom vyhovieť všetkým a to v konečnom dôsledku komplikuje vnímanie jej politiky a aj podporu v spoločnosti,“ poznamenala.

Pri vojna bola pozitívnym hlasom

Oproti obdobiu krátko po zvolení sú kroky a rozhodnutia prezidentky vnímané oveľa politizovanejšie, ako to bolo krátko po jej zvolení, hovorí Malová. Pripisuje to nesmiernej polarizácii spoločnosti a radikalizácii časti opozície a jej stúpencov. „Niekedy, ako v prípade obrannej zmluvy s USA, jej ústretové kroky voči rozdielnym názorom a opozičným útokom sú vykladané ako slabosť a to napokon vedie k spochybneniu hodnôt, ku ktorým sa hlási,“ komentovala pre TASR.

Matovič Čítajte viac Matovičovi sa rozpadá jeho fiktívna prorodinná koalícia

Pri vojne na Ukrajine sa podľa politologičky prezidentka stala v rámci zahraničnej politiky pozitívnym hlasom a svojimi krokmi sa snažila pomôcť obratu imidžu Slovenska v zahraničí. „Aj tu by však mohla byť adresnejšia a pomôcť získať verejnú mienku, aby bolo jednoduchšie zamestnávať a vzdelávať ľudí, ktorí ušli pred vojnou a nemajú sa kde vrátiť. Náš byrokratický systém kladie viac prekážok, a to aj v porovnaní s Českom a Poľskom. Aj tu potrebujeme zásadnú zmenu a prezidentka ju môže iniciovať,“ uviedla.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová