Kaňka odstúpil z vedenia TIPOS-u

Marek Kaňka, ktorého minulý týždeň obvinili v súvislosti s daňovými podvodmi, odstupuje z funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti TIPOS.

15.06.2022 11:34
Marek Kaňka TIPOS Foto: ,
Marek Kaňka
debata (7)

„Aj keď obvinenie voči mojej osobe považujem za absurdné a som presvedčený, že spravodlivé konanie orgánov činných v trestnom konaní potvrdí moju nevinu, rozhodol som sa odstúpiť z funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti TIPOS, nakoľko nechcem dopustiť znevažovanie mimoriadnych úspechov, ktoré sa nám v TIPOSe za ostatné roky podarili," oznámil tlačovou správou Kaňka.

Tvrdí, že vníma politickú rovinu svojej funkcie v TIPOS-e a „jej zneužívanie v tejto téme“. „Preto považujem za prirodzené vzdať sa svojej funkcie a prenechať riadenie spoločnosti ostatným členom predstavenstva. K tomuto kroku som pristúpil aj napriek tomu, že obvinenie nijako nesúvisí s mojim pôsobením v TIPOS-e,“ pokračuje Kaňka.

Už bývalý šéf štátnej lotériovej spoločnosti tvrdí, že sa „chce a musí sústrediť na svoju rodinu, na očistenie svojho mena, na ochranu svojho podnikania“.

„Už na začiatku podnikania sme si s rodinou a kolegami sľúbili, že budeme vždy konať čestne a v súlade so zákonom. Toho sme sa vždy držali a držať sa aj ďalej budeme. A som presvedčený, že očistenie môjho mena takéto konanie dokáže,“ dodáva.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík radí Matovičovi, čo so šéfom Tiposu

Muž, ktorého do štátnej lotériovej spoločnosti Tipos priviedol súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO), je obvinený zo zločinu krátenia dane a poistného. Navyše ho mal Marek Kaňka páchať v rámci organizovanej skupiny a dlhší čas.

Kaňka sa stal šéfom štátnej firmy na podnet Hegera ešte ako ministra financií. On si Kaňku vybral za šéfa predstavenstva Tiposu. Neskôr síce prešiel aj výberovým konaním, ale biľag „nášho človeka“ na ňom zostal. Aj preto, že mal údajne dostať vyše 100-tisícovú odmenu z Tiposu. Dnes pôsobí ako generálny riaditeľ podniku.

Kaňka priznáva, že sa s Hegerom pozná asi pätnásť rokov z kresťanských kruhov. Svoju pozíciu v štátnom podniku obhajoval svojimi manažérskymi schopnosťami.

Tipos potvrdil obvinenie svojho najvyššieho šéfa. „Markovi Kaňkovi bolo vo štvrtok doručené obvinenie, v tejto súvislosti bol vypovedať na polícii. Voči obvineniu podal sťažnosť, keďže obvineniam nerozumie a momentálne ich študuje jeho právny zástupca. Podľa toho následne zváži ďalšie kroky,“ uviedol Tipos. Heger na obvinenie Kaňku reagoval veľmi zdržanlivo. „Premiér Eduard Heger nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní. Počká si na výsledok vyšetrovania a následne sa vyjadrí. Keďže pán Kaňka nie je podriadený predsedovi vlády, premiér nemôže voči nemu konať,“ sprostredkovala stanovisko hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) tiež reagoval stručne. „Platí to, čo sme sľúbili ľuďom pred voľbami, padni, komu padni, pred zákonom si musíme byť všetci rovní. Dôverujem orgánom činným v trestnom konaní, nikoho nechránime a neuznávame politiku našich ľudí," uviedol Matovič.

K odvolaniu Kaňku vyzýval aj predseda koaličnej SaS Richard Sulík ešte v pondelok. „Padni, komu padni, musí byť zásada bez ohľadu na nomináciu. Minister financií preto musí konať a šéfa Tiposu okamžite odvolať. Osobne som očakával, že sa to stane automaticky po obvinení Mareka Kaňku. Zotrvávanie tohto človeka na svojej pozícii určite neprispieva k dôvere občanov voči štátu,” vyhlásil Sulík na sociálnej sieti. s tým, že keď presne pred rokom prišlo k obvineniu podpredsedu MH Manažment Andreja Holáka, tak ho odvolal, hoci mu nakoniec bolo obvinenie zrušené.

kaňka Čítajte aj NAKA obvinila 31 osôb vrátane šéfa Tiposu. Matovič: Padni komu padni

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipos #Marek Kaňka