Tisíce učiteľov prišli až k parlamentu. „Poďte von!“, kričali na poslancov

V Bratislave protestovali učitelia a nepedagogickí zamestnanci školstva. Lepšie podmienky, ale aj vyššie platy, žiadali tisícky pracovníkov školstva. Učitelia sa z Námestia SNP presunuli k parlamentu, kde kričali na poslancov, aby vyšli von.

15.06.2022 12:15 , aktualizované: 16:07
protest Foto: ,
Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave v stredu 15. júna 2022.
debata (223)
Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...
Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...
+27Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...

Protestujúci oblečení v žltých farbách na čele s vedením Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku považujú valorizáciu platov v roku 2021 o nula percent a od 1. júla o tri percentá za absolútne nedostatočnú. Chcú, aby ich platy vzrástli namiesto troch percent o desať. Podľa predsedu školských odborárov Pavla Ondeka cieľom je upozorniť vládu a poslancov Národnej rady, aby sa konečne začali školstvom zaoberať.

Video

Tajný scenár

„Každý jeden politik hovorí, že školstvo mu nie je ľahostajné, chcú mu pomôcť, ale doteraz sme to vôbec nepocítili,“ vyhlásil predseda školských odborárov. Ondek by bol rád, keby boli platy zamestnancov v školstve od júla o desať percent vyššie. Poznamenal, že politici majú ešte dosť času na to, aby o tom rozhodli. Všetko však podľa neho závisí od ministra financií. „Pokiaľ budeme teraz neúspešní, je možné, že štrajky budú aj v septembri. Máme pripravený scenár, s ktorým sme ešte nevyšli von,“ uviedol Ondek.

Dav tvorili nielen učitelia regionálneho školstva, ale aj odborní či nepedagogickí zamestnanci, vedci, výskumníci či vysokoškolskí učitelia z celého Slovenska. Na transparentoch bolo vidieť nápisy ako Zo sľubov sa nenajeme, Ja som učiteľ, kto je menej, Školstvo prioriťou vlády, Budúcnosť deťom aj nám, Investície do vzdelania, budúcnosť spoločnosti či Hlupák zbrojí, múdry študuje.

Video

Krátko po 14:00 sa protestujúci dav presunul z Námestia SNP k Prezidentskému palácu a Národnej rade, kde prebieha aktuálna schôdza. Odborári sa podľa viacerých zdrojov chcú stretnúť s predsedom parlamentu Borisom Kollárom.

Následne na Námestí Alexandra Dubčeka protestujúci rozprestreli ďalšie transparenty: Braňo Pat, Igor Mat, s odkazom na ministrov školstva Gröhlinga resp. financií Matoviča, či Posledné zvonenie. Následne dav začal skandovať na poslancov, ktorí rokujú v NR SR „Poďte von!“. Protestujúci učitelia sa presunuli až ku schodom vedúcim do parlamentu.

protest Čítajte viac Gröhling potvrdil trojpercentné zvyšovanie platov v školstve

Štrajkujúci dav tiež odkázal, že nebude ticho, pokrikoval tiež slová „hanba“ či „chceme vyššie platy“. Medzi protestujúcimi v dave sa nachádzalo aj viacero poslancov Národnej rady, ktorí stoja na strane zamestnancov školstva. Zúčastnení žiadali od politikov, aby splnili svoje sľuby.

Krátko po 16. hodine šéf odborárov Ondek ukončil protest a požiadal zúčastnených, aby sa pokojne rozišli. Mnohí ľudia tak aj urobili, ale viacerí zostali ešte pred parlamentom.

Mestská polícia na dnešnom zhromaždení očakávala až 10-tisíc ľudí. Mestskí policajti na sociálnej sieti informovali, že museli poskytnúť ošetrenie jednej z účastníčok, ktorej vplyvom tepla prišlo zle.

Presun protestujúcich obmedzil dopravu v okolí Hodžovho námestia a Palisád. Dopravu na mieste regulovali štátni i mestskí policajti.

Pre protest bola z Námestia SNP odklonená električková linka 1. Dopravný podnik Bratislava upozornil aj na ďalšie možné obmedzenie MHD z dôvodu presunu protestujúcich a krátkodobého prerušenia dopravy. Týkali sa predovšetkým liniek 42, 44, 47, 83, 84, 93 a 147.

Video

K protestnému zhromaždeniu sa chceli pripojiť viaceré zoskupenia a organizované skupiny ľudí, ktorých organizátori odmietli. „Vyzývame verejnosť, aby prianie organizátorov povoleného protestného zhromaždenia rešpektovali a nechali zamestnancov školstva pokojne vyjadriť svoje požiadavky. Nebudeme tolerovať žiadne narušenia verejného poriadku," zdôrazňuje MsP. Tá posilnil výkon a v teréne boli policajti zo Starého Mesta a z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Mimoparlamentné strany Hlas, Progresívne Slovensko (PS) a SNS vyjadrili podporu učiteľom. Zhodujú sa, že si zaslúžia vyššie platy i lepšie podmienky. Podpredseda PS a poslanec Tomáš Valášek apeluje na ministrov financií a školstva, aby svoj spor urýchlene ukončili. „Toto si učitelia naozaj nezaslúžia. Všetky kapacity na tému vzdelávania na Slovensku jasne hovoria, že pokiaľ sa kvalita školstva nezvýši, čoskoro nebudeme konkurencieschop­ní,“ povedal Valášek. Problémy, ktorým pedagógovia v školstve čelia, by sa podľa PS nemali zužovať len na tému zvyšovania ich platov.

10-percentný návrh

„Pripravili sme preto takzvaný učiteľský balík, ktorý sa snaží vyrovnať aj s tým, v akých pracovných podmienkach pôsobia naši učitelia. Zameriava sa na atraktívne finančné ohodnotenie, zlepšenie pracovných podmienok a podporu vzdelávania pedagogických zamestnancov,“ vysvetlila členka predsedníctva PS Ingrid Kosová.

Igor Matovič, Čítajte viac Matovič verí v zázrak, že z Gröhlinga bude minister školstva

Situáciu v súvislosti s platmi v školstve kritizoval aj Hlas. Poslanci zo strany, ktorí pôsobia aj v NR SR, preto pripravili návrh na desaťpercentné zvýšenie platov. Strana pritom poukázala aj na stav vládnej koalície.

Aj SNS podporuje štrajk učiteľov. Vláda podľa nej ignoruje nielen učiteľov, ale i zdravotníkov, dôchodcov, rodiny a nerieši vlastne žiadne problémy.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #školstvo #platy učiteľov #protest učiteľov