Štát môže dezinfoweby blokovať až do konca septembra

Na internete bude možné blokovať škodlivý obsah alebo škodlivé aktivity do 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z novely zákona o kybernetickej bezpečnosti. Za jej prijatie dnes hlasovalo 73 poslancov zo 126 prítomných.

15.06.2022 12:30 , aktualizované: 15:47
debata (44)

Teraz platí, že Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) môže rozhodnúť o zablokovaní webov do konca júna.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po schválení zákona novinárom povedal, že ide o zásah do regulácie, ale treba si uvedomiť, že situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine je vyhrotená. Preto bolo potrebné predĺžiť obdobie, aby sa mohli v prípade potreby blokovať weby so škodlivým obsahom. Ide podľa neho o dočasné riešenie. Chce, aby NBÚ pripravil návrh zákona, ktorý by túto problematiku riešil komplexne. Niektorí poslanci Sme rodina s tým mali problém, preto mali podľa Kollára pri hlasovaní mali voľnú ruku.

Táto právna úprava podľa poslanca zo Za ľudí Juraja Šeligu súvisí s bezpečnosťou štátu „Vojna na Ukrajine nie je len vojna, ktorá sa vedie zbraňami na bojovom poli, ale súvisí s tým aj masívna dezinformačná kampaň a rovnako operácie iných štátov, ktoré sa snažia destabilizovať zriadenie aj u nás,“ uviedol. NBÚ podľa neho postupuje v zmysle daných oprávnení. Šeliga dodal, že NBÚ spolu s vicepremiérom pre legislatívu Štefanom Holým už pripravujú legislatívu v tejto oblasti.

fico blaha Čítajte viac Facebook natrvalo zrušil Ľubošovi Blahovi stránku

„Prebiehajúci vojnový konflikt na Ukrajine má aj rozmer informačnej vojny, ktorá prekračuje územie zasiahnuté vojnou a negatívne ovplyvňuje celý svet. Masívna ruská propaganda a podsúvanie dezinformácií majú za cieľ spochybniť, kto je vo vojnovom konflikte agresor a kto obeť a ospravedlňovať agresiu nasmerovanú aj voči civilnému obyvateľstvu a civilnej infraštruktúre Ukrajiny,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe k novele zákona. Podľa nich šírenie dezinformácií a „škodlivého obsahu“ ako prostriedku na vedenie hybridnej vojny je nesporne jednou z najnebezpeč­nejších foriem prebiehajúceho vojnového konfliktu a má veľký dosah na vnímanie reality obyvateľstvom.

NBÚ zablokoval do 30. júna tohto roka portály Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a internetové rádio Infovojna.

Boris Kollár Čítajte aj Sme rodina finančne podporovala pochybné weby Hlavné správy a Hlavný denník
44 debata chyba
Viac na túto tému: #dezinformačné weby