Zásahový tím pre medveďa hnedého posilnia externisti

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR posilní 11 externých spolupracovníkov. Pôjde najmä o regionálnych znalcov z radov poľovníkov, ktorí majú oprávnenie nosiť pri sebe zbraň. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

15.06.2022 12:43
Medveď Foto: ,
Medveď hnedý
debata (7)

Zásahový tím pre medveďa hnedého má v súčasnosti sedem stálych zamestnancov ŠOP SR, ktorých pôsobenie je rozdelené do severného a južného okruhu. Tím posilní ďalších 11 externých spolupracovníkov, najmä z radov poľovníkov. Šesť z nich bude pôsobiť v rámci južného okruhu a riešiť budú i problematické medvede v regióne Podpoľania.

„V Podpoľaní nám nepomôžu klasické narkotizačné zbrane, pretože tie medvede sú plachšie a nepriblížime sa k nim na krátku vzdialenosť. Orientačne odhadujeme, že v Podpoľaní je približne desať jedincov, ktoré sú zrelé na to, aby boli odstránené z populácie. Je to ale len odhad, vyžaduje to ešte konzultáciu s miestnymi znalcami,“ priblížil Karaska.

Zásahový tím bude v spolupráci s externými spolupracovníkmi monitorovať problémové medvede, ktoré stratili plachosť, pohybujú sa v blízkosti ľudských sídel a predstavujú potenciálne riziko. „Ak zásahový tím v spolupráci s externými spolupracovníkmi identifikuje problémového medveďa, následne bude možné realizovať odstrel,“ dodala riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP SR Marta Mútňanová.

Medveď Čítajte viac Ďalší útok medveďa. Starší muž skončil v nemocnici

Ako na tlačovej konferencii uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR, posledné sčítanie populácie medveďov uvádza na území Slovenska približne 1200 jedincov. Výsledky z monitoringu, ktorý sa vykonával v uplynulých rokoch, očakávajú ochranári na jeseň. Rapídny nárast populácie však neočakávajú a za problémovým správaním medveďov vidia najmä zmeny v ich správaní.

Zmeny v správaní medveďov sú podľa ŠOP dôsledkom prikrmovanie zveri, jednoduchého prístupu ku komunálnemu odpadu či pestovania kukurice aj v chladnejších regiónoch Slovenska. Riešenie problematiky medveďa hnedého si podľa generálneho riaditeľa ŠOP SR vyžaduje medzirezortnú spoluprácu, ale i pochopenie verejnosti.

„Všetko závisí od toho, ako účinne dokážeme plošne eliminovať príčiny zmeny správania medveďov a ako intenzívne dokážeme eliminovať nenapraviteľné jedince,“ dodal Karaska.

medveď, ZOO, Bratislava Čítajte viac V Kremnických vrchoch napadla medvedica muža na ceste do práce po značkovanom chodníku
7 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď hnedý #útok medveďa