Gröhling potvrdil trojpercentné zvyšovanie platov v školstve

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) potvrdil trojpercentné zvýšenie platov učiteľov k 1. júlu. Podľa jeho slov je zvyšovanie platov kryté a budú ho poskytovať. Informoval o tom po dnešnom rokovaní vlády.

15.06.2022 16:11 , aktualizované: 19:54
protest Foto: ,
Protestné zhromaždenie učiteľov na bratislavskom Námestí SNP v stredu 15. júna 2022.
debata (18)

„Môžem potvrdiť, že trojpercentné zvyšovanie platov k 1. júlu, ktoré vyplynulo z kolektívneho vyjednávania, je momentálne už kryté a bude a budeme ho poskytovať," uviedol minister. Na stretnutí s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), ministrom financií Igorom Matovičom a premiérom Eduardom Hegerom (obaja OĽaNO) diskutovali o budúcnosti platov zamestnancov v školstve. Počas rokovania mal Matovič podľa Gröhlingových slov predniesť zákony na zvyšovanie daní, ktoré boli zo strany ministrov za stranu Sloboda a Solidarita vetované. Podľa jeho názoru je navyšovanie platov učiteľov vhodné pokryť daňovým nadvýberom.

„Mali sme teraz jedno stretnutie v takejto konštelácii ministrov, pán premiér povedal, že bude tento týždeň ešte ďalšie stretnutie a verím, že sa budeme veľmi rýchlo posúvať dopredu, aby sme mohli potvrdiť nielen zamestnancom v školstve, ale aj zamestnancom v zdravotníctve, že v roku 2023 bude zvyšovanie platov," uzavrel Gröhling.

protest Čítajte viac Tisíce učiteľov prišli až k parlamentu. „Poďte von!“, kričali na poslancov

Ako po zasadnutí vlády informoval premiér Eduard Heger (OĽANO), o zvyšovaní platov učiteľov sa intenzívne rokuje. O téme v stredu hovoril aj s ministrom financií a šéfom OĽANO Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva a lídrom SaS Richardom Sulíkom.

„Aby sme mohli učiteľom pomôcť, aby sme im mohli dať ďalšie zdroje, potrebujeme aj zdroje do rozpočtu. Nikto z nás nepočítal pred voľbami s tým, že tu bude pandémia, energetická kríza a vojna,“ poznamenal Heger. O potrebe dodatočných zdrojov sa podľa svojich slov snaží presvedčiť aj koaličného partnera SaS. Verí, že dohoda je reálna.

Školskí odborári žiadajú od júla zvýšenie platov v školstve o desať percent. V hlavnom meste sa v stredu konalo v tejto súvislosti protestné zhromaždenie s účasťou tisícok ľudí. Protestujúci na čele s vedením Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku považujú valorizáciu platov v roku 2021 o nula percent a od 1. júla o tri percentá za absolútne nedostatočnú. Chcú, aby ich platy vzrástli namiesto troch percent o desať.

Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...
Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...
+27Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...
18 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #platy učiteľov #Branislav Gröhling