Pokračovanie článku: Gröhling potvrdil trojpercentné zvyšovanie platov v školstve

Prezidentka: Primerané ohodnotenie aj ľudí v školstve musí byť prioritou štátu

Primerané ohodnotenie ľudí v školstve, ale aj v zdravotníctve a pomoc ľuďom ohrozeným chudobou musí byť prioritou štátu, obzvlášť v týchto ťažkých časoch. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti so stredajším protestom učiteľov v Bratislave. Ich požiadavky hlava štátu podporuje, považuje ich za spravodlivé.

„Dnes bol v Bratislave jeden z najväčších protestov učiteľov. Roky hovoríme o potrebe investovať do vzdelania detí a mládeže, o tom, že je to nevyhnutné pre budúcnosť Slovenska. Avšak musí mať kto učiť, a to za dôstojných podmienok,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti. Ich požiadavka na zvýšenie platov, nielen pre zvyšovanie cien a viac ako 12-percentnú infláciu, je podľa nej na mieste.

Požiadavky učiteľov sú podľa prezidentky spravodlivé. Pripomína, že chcú, aby vláda naplnila svoje programové vyhlásenie a aby vecne a bez konfliktov riešila situáciu, a to aj zvýšením platov. „To všetko je fér, pretože musia mať v našej spoločnosti dôstojné postavenie a rešpekt. Toho súčasťou je aj ohodnotenie, z ktorého sa dá dôstojne vyžiť,“ zdôraznila Čaputová.

Potrebné reformy sa podľa nej dajú ťažko presadiť, keďže stoja vo veľkej časti na pleciach učiteľov v situácii, keď mnohí z nich musia popri učení mať ďalšie zamestnania, aby vyžili.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #platy učiteľov #Branislav Gröhling