Záchranár na Donovaloch narazil na medvedicu, inštinktívne vyliezol na strom

Stret medveďa so záchranárom Horskej záchrannej služby (HZS), ktorý sa stal v stredu 15. júna, nemožno podľa Štátnej ochrany prírody považovať za útok. Záchranár vyrušil medvedicu v lesnom teréne, teda v prirodzenom biotope medveďa hnedého, informovali ochranári.

15.06.2022 21:40 , aktualizované: 16.06.2022 15:22
Záchranár / Útok medveďa / Foto:
Záchranár Horskej záchrannej služby po útoku medveďa
debata (89)

„V oblasti Národného parku Veľká Fatra zahnala medvedica, v snahe ubrániť svoje dve mláďatá, záchranára HZS z turistického chodníka. Záchranár pri úteku spadol a utrpel poranenie hlavy. Priebeh incidentu ale nemožno považovať za útok, ktorého dôsledkom bola doškriabaná tvár záchranára," informoval ŠOP.

Zásahový tím pre medveďa hnedého ihneď po udalosti prešetroval daný incident. Ochranári upozorňujú na to, že stret so šelmou je pre človeka nebezpečný a nie je ich cieľom situáciu zľahčovať. „Napriek tomu upozorňujeme na zámerné skresľovanie informácií a nepodložené šírenia paniky v spoločnosti," dodali ochranári.

Vo Veľkej Fatre došlo v stredu v popoludňajších hodinách k stretu medveďa a horského záchranára. Tomu sa inštinktívne podarilo vyškriabať na strom, odkiaľ zavolal pomoc. Pri strete utrpel záchranár tržnú ranu na hlave. Okamžite za ním odišli jeho dvaja kolegovia z Donovalov aj so služobným psom, ktorí mu pomohli. Následne bol transportovaný do nemocnice v Banskej Bystrici na nevyhnutné ošetrenie. Horský záchranár z Oblastného strediska Veľká Fatra sa počas služby vracal po turistickom chodníku z Novej hole. „Bol odtiaľ vziať zo stanice potrebný materiál a opraviť veterný rukáv na určenie smeru vetra na meteostanici,“ dodala HZS.

Ján Budaj, Ide o pravdu Čítajte viac Minister Budaj v Ide o pravdu o biznise s medveďmi: Za alfa samca 9-tisíc eur? Chcem to zastaviť!
89 debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #Donovaly #útok medveďa