Zomrel najbrutálnejší slovenský vrah, zabil deväť ľudí

V Trenčíne zomrel Ondrej Rigo (66). Muž, ktorý zavraždil deväť ľudí - osem žien a pätnásťročného chlapca. Dve vraždy spáchal v Mníchove, jednu v Amsterdame a šesť v Bratislave.

16.06.2022 09:27
ondrej rigo Foto: ,
Ondreja Riga odsúdili na doživotný trest odňatia slobody 7. decembra 1994.
debata (96)

„Potvrdzujeme, že dňa 14. júna 2022 došlo v ranných hodinách v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Trenčín k úmrtiu väznenej osoby. Vo veci úmrtia bude vykonaná anatomicko-patologická pitva, ktorá určí presné príčiny úmrtia. O udalosti boli vyrozumení príslušníci PZ v Trenčíne. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie danej udalosti sa Zbor väzenskej a justičnej stráže nebude bližšie vyjadrovať,“ spresnila hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

O Rigovi možno bez obáv hovoriť ako o najbrutálnejšom slovenskom vrahovi. Útočil v spánku, svoje obete ubil a ešte aj znásilňoval. Vyhliadol si pootvorené okná bytov a dokázal aj hodiny čakať, kým sa jeho vyhliadnutá obeť uloží spať.

Potom vnikol do bytu a spiacu obeť ubil. Železnou tyčou, dlažobnou kockou, kusom betónu, násadou do motyky – tým, čo našiel cestou. Ani po smrti však ženy nemali pokoj, znásilňoval ich a okradol.

Rigo útočil tak na staršie, ako aj mladšie ženy. Jeho najstaršia obeť mala 88 rokov, ktorú zavraždil v domove dôchodcov, najmladšia 21. Tú zabil v byte, kde vedľa v izbe spala už nepočujúca stará mama. V ubytovni zabil aj chlapca, ktorý spal vedľa matky.

Začiatkom 90. rokoch, keď Rigo vyčíňal v Bratislave, báli sa ženy spávať čo i len pri pootvorených oknách. Rigo, v strachu, aby nezanechal odtlačky, naťahoval si na ruky ponožky. Neprekážalo mu však, že všade naokolo nechával nedopalky cigariet. Vtedy ešte nebola tak známa metóda DNA, ktorá nakoniec Riga pomohla usvedčiť.

Podľa znalcov bol Rigo psychopatická osobnosť s nízkou inteligenciou. Nezistili však ani sexuálnu deviáciu, ani sadizmus.

Keď polícia Riga v marci 1992 Riga chytila, bol celý od krvi. Tvrdil, že to je sirup. Zadržali ho v Carltone, kde pracoval ako šatniar. V jeho skrinke našli šperky, ktoré patrili poslednej obeti. Rigo sa nikdy k vraždám nepriznal. Ani po tom, keď sa stretol s jedinou obeťou, ktorá jeho útok prežila.

O vražednej ceste Ondreja Riga vzniklo množstvo článkov. Dominik Dán ju zachytil v románe Beštia.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Rigo