Pokračovanie článku: VIDEO: Pellegrini: Hegera chápem. Odvolanie Matoviča ho môže politicky zabiť

Keď sme sa nevedeli pohnúť, a robili sme hry napríklad okolo ústavného súdu. Nevedeli sme mnohé otázky riešiť a rozchádzali sme sa. Ale povedal som vlastný názor. Heger sa nevymanil z tieňa Matoviča. Môj kolega to výstižne pomenoval, že máme dvoch premiérov. Jedného de iure a druhého de facto. Na papieri je ním Heger, a v skutočnosti je ním Matovič. Rešpektujem, že je predsedom OĽaNO, zažil som takúto kombináciu. Ale od Hegera som nepocítil ani snahu urobiť niečo proti jeho čudne sa správajúcemu straníckemu šéfovi. Premiér je len figovým listom, ktorým zakrýva všetky lapsusy koalície a ministra financií. „Na zadné“ sa nepostavil ani raz. Nie je dôležité, či by dosiahol svoj cieľ. Ale aspoň by sme cítili, že sa dokáže vzoprieť. A myslím si, že táto jeho schopnosť rozhodne o tom, či situáciu zvládne, a či má na Slovensku politickú budúcnosť alebo ho to politicky zabije.

Nezmeníte odmietavé stanovisko k Matovičovmu protiinflačnému balíčku?

Nedodáme hlasy, aby bolo potrebných 76 pri prelomení veta prezidentky. Robíme to preto, že opatrenia nie sú nastavené proti inflácii. Chceme jasne povedať, že vláda nerobí to, čo má teraz robiť. O tom, čo bude od januára, máme čas rokovať ešte tri mesiace. Momentálne je na ťahu koalícia na čele s Matovičom. Má šancu zopakovať čo už raz predviedla. Že tu vládne nová, temná koalícia s fašistami. Nech sa páči, nech to ukážu. Matovič sa neštíti rokovať aj s fašistami, aby dosiahol svoj cieľ. Potom to verejnosti vysvetlí ako vlastný zápas o pomoc rodinám. Je to absolútne scestné.

Akceptovali by ste podporu fašistov, ak by ste chceli niečo presadiť v parlamente?

Urobil by som všetko pre to, aby sa to schválilo bez nich. Musíte o tom rozmýšľať už keď koalíciu vytvárate. Vyberiete si partnerov, s ktorými si mentálne a ľudsky rozumiete. Dokážete sa dohodnú tak, že veci platia. Vláda a koalícia nemôže fungovať ako spolok, ktorý sa každý pondelok od večera až do rána dohaduje na dvoch vetách. Nikdy by som neurobil niečo, kvôli čomu by som sa musel spojiť s fašistami. Musel by som sa hanbiť, že som neschopný.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini