Kauza Transpetrol má koniec. Ilčišin si musí trest odsedieť

Najvyšší súd SR odmietol dovolanie v kauze Transpetrol, informuje Úrad špeciálnej prokuratúry na sociálnej sieti. "Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí päťčlenného senátu konanom 20. mája 2022 odmietol dovolanie odsúdeného podnikateľa Mgr. Ing. Mgr. I. I., ktorý bol právoplatne odsúdený v tejto trestnej veci na trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov," konštatuje špeciálna prokuratúra.

17.06.2022 08:30
Ignác Ilčišin, Transpetrol
Na archívnej snímke Ignác Ilčišin.
debata (3)

Kauza Transpetrol je jedna z najväčších ekonomických káuz v moderných dejinách Slovenska. Ignác Ilčišin je odsúdený za podvod, pretože sa staval do pozície akcionára štátneho prepravcu ropy spoločnosti Transpetrol. Nároku na akcie ako náhradu za to, že štát mu v minulosti spôsobil škodu, sa Ilčišin roky nechcel vzdať.

Ilčišina ešte v roku 2015 odsúdil Špecializovaný trestný súd na 11 rokov. Skutok sa týkal udalostí z roku 1995. Ilčišin sa podvodom snažil získať akcie Transpetrolu.

Vtedy Ilčišinovej firme vznikla voči daňovým úradom v dôsledku ich nesprávneho konania pohľadávka 43,2 milióna korún. Keďže štát pohľadávku odmietal splatiť, po verdikte vranovského súdu došlo neskôr v roku 1998 k exekúcii 34 percent akcií Transpetrolu. Malo ísť o kompenzáciu za pohľadávku, ktorú štát odmietol uznať. Štát akcie zhabal späť a odvtedy sa Ilčišin o podiel niekoľko rokov súdil.

Foto: Pravda, Ivan Majersky
transpetrol,

Ilčišin v roku 2009 previedol práva na akcie Transpetrolu do Česka, kde mu súd umožnil exekúciu časti majetku Transpetrolu. Štátny podnik mal následne zablokovaných na účtoch niekoľko miliónov eur. A práve to sa napokon stalo Ilčišinovi osudné.

Východoslovenskí právnici podľa súdov predstierali, že sú oprávnení konať v mene spoločnosti Transpetrol a uznávali pohľadávky voči štátnemu prepravcovi ropy. Ilčišin sa mal vydávať za predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti. V júni 2009 mali uznať u súdnej exekútorky v Prahe v mene Transpetrolu neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam v celkovej výške 13,173 milióna eur vrátane zmluvných pokút. Pritom sa zaviazali, že Transpetrol ich zaplatí do 10. júna 2009.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ignác Iľčišin #kauza Transpetrol