Poslanci pokračovali v diskusii k odvolávaniu Sulíka

Poslanci v piatok pokračovali v mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR venovanej návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Plénum sa opäť zíde v utorok, keď sa vráti k bodom z riadnej schôdze parlamentu.

17.06.2022 09:26 , aktualizované: 14:40
parlament Foto: ,
Plénum Národnej rady počas rokovania.
debata (15)

Do rozpravy k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva sú písomne prihlásení ešte štyria poslanci. Následne sa budú môcť prihlásiť ešte ústne. V diskusii o odvolávaní Sulíka by malo plénum pokračovať po prerokovaní viacerých termínovaných bodov z riadnej schôdze.

V utorok od 9.00 h by sa malo plénum na neverejnom rokovaní venovať správam Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. Od 14.00 h majú poslanci naplánované body z dielne rezortu spravodlivosti, ale zaoberať by sa mali aj zákonom o protiinflačnej pomoci, ktorý vrátila na opätovné prerokovanie prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Gyimesi: V Sulíkovej obhajobe zazneli klamstvá

Poslanec György Gyimesi (OĽANO) tvrdí, že v obhajobe ministra hospodárstva pri jeho odvolávaní v NR SR zazneli klamstvá. Viaceré argumenty ministra označil za spochybnené. Sulík podľa neho fatálne zlyhal vo funkcii a poškodení sú občania SR.

„Fatálne zlyhal ako minister hospodárstva a cenu za jeho fatálne zlyhanie zaplatíme my všetci,“ vyhlásil Gyimesi. Sulík sa podľa neho musel „pomiatnuť“, keď hovoril o výhodných podmienkach. Odmieta, že by malo Slovensko rovnako výhodné podmienky, ako si vyrokovalo Maďarsko.

Namietal i vyjadrenia o tom, že Slovnaftu bude po skončení sa 18-mesačnej výnimky na vývoz produktov z ruskej ropy stačiť dodávať na slovenský trh. Ak by sa spoločnosť aj pokúšala dodávať na trh na Slovensku viac, zakročil by podľa neho protimonopolný ú­rad.

sulík Čítajte viac Politológ: Osud Sulíka bude závisieť od miery straty súdnosti OĽaNO

Gyimesi tiež kritizoval vyjadrenia, že nebudeme dovážať „krvavú ropu“ z Ruska. Nikomu pritom podľa neho nevadí, že budeme dovážať „krvavú ropu“ zo Saudskej Arábie. Poukázal pritom na potrebu jej prevozu tankermi, čo má dosah na životné prostredie, ako aj na vyššiu cenu.

Za ďalšie klamstvo Sulíka označil tvrdenia, že Slovnaft ho mal listom ubezpečiť, že dokáže vyrábať ropné zmesi aj z iných druhov ropy. Gyimesi list v pléne prečítal. Tvrdí, že v ňom nie je nič o takýchto uisteniach. „Sulík nemá žiadne argumenty na svoju obhajobu,“ podčiarkol s tým, že sa, navyše, snažil zo situácie vyviniť, keď ukázal súkromné správy s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

„Domnievam sa, že ste pravdepodobne lobista,“ reagoval na vyjadrenie Gyimesiho poslanec z SaS Radovan Kazda. Gyimesi podľa neho len opakoval stanoviská dotknutej rafinérie. Navyše, podľa Kazdu „chrapúnskym“ spôsobom porušuje koaličné dohody. Vyzval tiež Gyimesiho, aby sa o 18 mesiacov vzdal poslaneckého mandátu, ak spoločnosť Slovnaft nepadne a aby neprijal ani ponuku kandidovať v ďalších voľbách. Hovorí o stávke, ktorú ak Gyimesi prijme a napokon dôjde na jeho slová, sám sa mandátu vzdá. Kazda dodal, že Sulík sa obhájil dostatočne a ponúkol vysvetlenie. Jeho zdôvodnenie označil za presvedčivé.

Vo štvrtok vystúpil ako predkladateľ Robert Fico (Smer), predstavil dôvody na odvolanie Sulíka. Do diskusie sa zapojil aj minister hospodárstva. Premiér Eduard Heger (OĽANO) predniesol stanovisko vlády, ktorá s odvolaním nesúhlasí.

Žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze podal opozičný Smer. Návrh na vyslovenie nedôvery Sulíkovi odôvodnili poslanci jeho pasivitou pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň.

Plénum začalo štvrtý rokovací deň 66. schôdze Národnej rady správou o výsledku hospodárenia centrálnej banky. Poslancom ju predstavil guvernér NBS Peter Kažimír. Napriek negatívnym efektom pandémie sa zisk NBS v roku 2021 viac než zdvojnásobil a dosiahol 63 miliónov eur. Plénum zároveň rozhodlo, že v piatok nebude hlasovať. Poslanci po prerokovaní správy o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím riadnu 66. schôdzu prerušili.

sulík fico Čítajte viac Fico podľa Sulíka len straší Slovensko. Poslanci debatovali o odvolávaní ministra
15 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #NR SR #Richard Sulík #odvolávanie #Národná banka Slovenska