Matovič sa sťažuje, že ho nepustili na protest. Podľa odborárov sa snaží zakryť svoju neschopnosť

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) dostal od učiteľov košom, keď sa chcel zúčastniť ich celoslovenského protestu. Trocha urazene však naznačil, že zamestnancov v školstve mohol do Bratislavy zvážať opozičný Smer.

17.06.2022 14:00
protest Foto: ,
Protestné zhromaždenie učiteľov na bratislavskom Námestí SNP v stredu 15. júna 2022.
debata (23)

„Šéf školských odborov pán Ondek povedal, že si neprajú žiadnych politikov. A napriek tomu, čuduj sa svete, smerákov a tých druhých smerákov tam pustili. Takže asi vieme, kto organizoval ten štrajk a kto platil zvoz učiteľov,“ povedal Matovič v relácii televízie JOJ Na hrane.

„Počuli sme, kto tu zváža, že Bödör starý zváža protestujúcich na mítingy Smeru, hocičo môže byť,“ pokračoval minister financií a šéf mandátovo najsilnejšieho koaličného hnutia OĽaNO. Odkázal tak na nahrávky z poľovníckej chaty, kde sa Miroslav Bödör ponúkal šéfovi strany Smer Robertovi Ficovi, že dovezie účastníkov na míting.

„Chcem povedať, že ja som sa ponúkol, že prídem na ten protest, ale mne bolo zakázané. Ale politikom zo Smeru a druhého Smeru bolo dovolené. A bolo dovolené, aby tam zbierali podpisy. Niečo tu smrdí,“ povedal Matovič aj smerom k spolubesedujúcemu Matúšovi Šutaj Eštokovi (nez., Hlas).

protest Čítajte viac Tisíce učiteľov prišli až k parlamentu. „Poďte von!“, kričali na poslancov

Šutaj Eštok mu odpovedal, že na proteste bol, pretože jeho rodičia pracujú v školstve. „Moja mama na proteste bola. Mohli ste aj vy prísť ako obyčajný človek,“ reagoval poslanec.

„Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa ostro ohradzuje voči vyjadreniam ministra financií I. Matoviča v relácii Na hrane TV JOJ dňa 16. 6. 2022, v ktorej naznačil, že strana Smer organizovala náš protest zamestnancov školstva 15. 6. 2022 v Bratislave a že pomáhala zvážať protestujúcich autobusmi,“ reagujú odborári, ktorí protest organizovali na sociálnej sieti.

Vyhlasujú, že Matovičove vyjadrenia sú „nepravdivé a domnievajú sa, že sú len jeho snahou o presun pozornosti od vlastnej neschopnosti nájsť finančné zdroje na primerané ohodnotenie zamestnancov školstva a vykrytie zvýšených nákladov na prevádzku škôl a školských zariadení“.

Protest organizovali zamestnanci Odborového zväzu školstva. „Dopravu účastníkov zabezpečovali naši regionálni funkcionári a náklady boli hradené výlučne z členských príspevkov našich členov. Uvedené vyjadrenia ministra financií dehonestujú snahu všetkých účastníkov protestu, z ktorých mnohí na protest cestovali dlhé hodiny z celého Slovenska. Zároveň znevažujú hlavný cieľ protestujúcich, ktorým bolo poukázať na dlhodobo nedostatočné financovanie školstva a tým na hazardovanie s budúcnosťou našej krajiny,“ pokračujú odborári.

Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...
Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...
+27Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na...

Zdôrazňujú, že protest bol čisto odborárskou záležitosťou a nevystúpil na ňom predstaviteľ žiadnej politickej strany či hnutia. „Takúto informáciu sme vyhlásili na proteste a rovnako sme odpovedali všetkým politikom, vrátane I. Matoviča, ktorí chceli na našom proteste vystúpiť,“ pripomínajú. Košom rovnako ako Matovič dostal aj šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý sa tiež chystal na protest.

Pravda je, že fotografie a videá z protestu zverejňovali opoziční politici. „Nemohli sme nikomu brániť, aby sa na proteste zúčastniť. Z tohto dôvodu nemôžeme vylúčiť, že sa v dave medzi protestujúcimi vyskytli aj zástupcovia politických strán. Súčasne sa ale dištancujeme od akýchkoľvek politických aktivít, zbierania podpisov a podobne, ktoré sa na našom proteste mohli diať a ktorým sme žiadnym demokratickým spôsobom nemohli zabrániť,“ dodávajú školskí odborári.

VIDEO: Nespokojní učitelia pred parlamentom kričali na poslancov.

Video

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Igor Matovič #protest učiteľov