Koalícia bude rokovať o platoch. Aj učiteľských

Koaliční partneri by sa mali zísť a hovoriť o zvyšovaní platov zamestnancov vo verejnej a v štátnej správe. V pondelok to povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Liberálov bude na rokovaniach zastupovať minister školstva Branislav Gröhling.

20.06.2022 15:20 , aktualizované: 19:50
sulík grohling Foto: ,
Na snímke v popredí minister školstva Branislav Gröhling a v pozadí minister hospodárstva Richard Sulík.
debata (12)

Približne 13-tisíc zamestnancov školstva pritom len minulý týždeň protestovalo v uliciach Bratislavy. Žiadajú, aby sa ich platy zdvihli už od 1. júla o desať percent. Vláda im chce pridať len tri percentá, pretože to vyplýva z vyššej kolektívnej zmluvy.

Gröhling vyhlásil, že navrhuje dorovnanie platov zamestnancom v školstve od 1. júla, respektíve od 1. septembra, k desiatim percentám. V budúcom roku od 1. januára o ďalších desať percent. Dodal, že vôľu na septembrové dorovnanie prejavil už aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

VIDEO: Protest učiteľov v Bratislave (15. 6. 2022)

Video

Na neformálnom stretnutí by sa okrem Gröhlinga mal zúčastniť aj premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič (obaja OĽaNO) a minister práce Krajniak. Riešiť sa však budú nielen mzdy učiteľov, ale všetkých zamestnancov vo verejnej a v štátnej správe.

„Uvidíme, ako dopadne diskusia,“ podotkol Gröhling, ktorý už pred pár dňami deklaroval, že trojpercentné zvýšenie platov zamestnancov škôl od 1. júla je finančne kryté a o ďalšom zvýšení sa rokuje. Podľa neho by sa platy mali vykryť z vyššieho výberu daní. Tvrdí, že zvyšovanie daní sa dotkne všetkých.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #platy učiteľov #štrajk učiteľov #Koaličná rada #Branislav Gröhling