Po incidente s mŕtvym dieťaťom pripravili nové pravidlá pre hniezda záchrany

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravilo štandardy a usmernenie, ktoré budú definovať prevádzkovanie hniezd záchrany. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor MZ SR.

21.06.2022 23:15
debata (1)

Prijatie nových opatrení avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) už v apríli po tom, ako v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave našli v hniezde záchrany mŕtveho novorodenca. Prípadom sa naďalej zaoberá polícia.

„Ide konkrétne o dva odborné štandardy, novelizované usmernenie a návrh interného riadiaceho aktu. Počítame s ukončením vnútrorezortného pripomienkového konania do konca tohto týždňa, následne môžu byť materiály schválené, zverejnené a uvedené do praxe,“ spresnil pre TASR komunikačný odbor MZ SR. Materiály rezort vypracoval v spolupráci s občianskym združením Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami.

Hniezdo záchrany, novorodenci, nemocnica, adopcia Čítajte viac V Hniezde záchrany ležal mŕtvy chlapec niekoľko dní. Zrejme zlyhala signalizácia

Predsedníčka občianskeho združenia Anna Ghannamová potvrdila, že rezort materiály predložil na májovom rokovaní so zástupcami všetkých nemocníc, v ktorých sú hniezda záchrany. „Predložil návrh usmernenia, vzor smernice ku kontrolingu prevádzky hniezda záchrany ako aj štandardy nielen k starostlivosti o dieťa z hniezda záchrany, ale aj k prevádzke hniezda záchrany,“ priblížila pre TASR.

V bratislavskom NÚDCH našli v apríli v hniezde záchrany mŕtve dieťa. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. „Prípadom sa aj naďalej zaoberá vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III,“ uviedla pre TASR bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková s tým, že polícia nebude k prípadu poskytovať podrobné informácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hniezdo záchrany