Bývalá šéfka finančnej správy Wittenbergerová dostala dva roky podmienečne

Exšéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová dostala za prijatie úplatku podmienečný dvojročný trest odňatia slobody s päťročnou skúšobnou dobou a peňažný trest 50.000 eur. V stredu o tom rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, keď schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a obvinenou. Rozhodnutie je právoplatné.

22.06.2022 08:19 , aktualizované: 08:52
Lenka Wittenbergerová Foto: ,
Lenka Wittenbergerová
debata (12)

V prípade nezaplatenia peňažného trestu by si musela odpykať 18-mesačný náhradný trest odňatia slobody. Tiež má päťročný zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci. „Je mi ľúto, že sa tento skutok stal. Plne zaň prijímam zodpovednosť,“ vyhlásila Wittenbergerová.

VIDEO: Lenka Wittenbergerová odchádza zo súdu s podmienkou a pokutou.

Video

Samosudca vyhlásil, že Wittenbergerová po celý čas prípravného konania spolupracovala s orgánmi činnými v trestnom konaní. „Táto dohoda nie je zrejme neprimeraná a ani nespravodlivá,“ podotkol s tým, že dohodnutý trest bol uložený na spodnej hranici trestnej sadzby.

Obvinili ju v lete 2021 v rámci akcie Mýtnik III z prijímania úplatku vo výške 50.000 eur. Ku skutku sa krátko po zadržaní priznala. Úplatok mala prijať v taške s kozmetickými výrobkami od podnikateľa Michala S. za prítomnosti exšéfa finančnej správy Františka I., ktorý mal „odmenu“ pre vybraných zamestnancov vypýtať. Ako vtedajšia generálna riaditeľka sekcie daňových úradov finančnej správy mala na starosti nasadenie systémov Alladin do používania na daňových úradoch.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Lenka Wittenbergerová