Vymení Slovensko objednané americké F-16 za špičkové stíhačky F-35? Naď to odmietol

Český server iDnes.cz špekuluje, že namiesto amerických stíhačiek F-16 by si Slovensko objednalo modernejšie stroje F-35. Slovenské ministerstvo obrany tvrdí, že o ničom takom ani nerokuje.

22.06.2022 08:25 , aktualizované: 12:42
F-35, stíhačky, USA Foto: ,
Personál americkej armády v piatok 17. júna 2022 v blízkosti stíhačky F-35 Národnej gardy Vermont Air, zaparkovanej na vojenskej základni na letisku Skopje v Severnom Macedónsku.
debata (259)

Sever iDnes.cz sa odvoláva na „zvesti z českého a slovenského zbrojného zákulisia“. „Niekoľko na sebe nezávislých zdrojov potvrdzuje, že oddialenie dodávok zo strany Lockheed Martin, ktoré už bolo slovenskej strane oficiálne oznámené, prinútilo časť vysoko postavených slovenských predstaviteľov uvažovať o tom, že by bola objednávka F-16 stornovaná,“ píše server.

VIDEO: Výrobca Lockheed Martin predstavuje v tomto videu stíhačku F-35 ako stroj s bezkonkurenčnými schopnosťami pre „operačné vízie vojny v 21. storočí“.

Video

"Informácia sa nezakladá na pravde a o ničom takom ani nerokujeme, " uviedla na otázku Pravdy hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Ministra obrany Jaroslava Naďa táto informácia prekvapila a zopakoval, že sa nezakladá na pravde. Uviedol tiež, že by takéto riešenie bolo drahšie a určite by Slovensko stíhačky nedostalo tak skoro ako v prípade F-16. Stíhačky F-16 považuje za špičkovú technológiu, blízku F-35.

Slovensko doposiaľ používa ruské MiG-29, ktoré ale vie stále ťažšie udržať bojaschopné, navyše sú servisované ruskými technikmi, čo v súčasnej situácii invázie na Ukrajinu nie je udržateľné. Okrem toho údržba stojí štát desiatky miliónov eur ročne, pričom tieto lietadlá už nemajú perspektívu. Preto slovenskí predstavitelia rokujú s ďalšími krajinami, aby Slovensku dočasne pomohli s ochranou vzdušného priestoru, kým nebude mať armáda nové stroje.

VIDEO: Naď popiera, že Slovensko vymenilo stíhačky F-16 za F-35.

Video
Slovenskí piloti trénujú na F-16 v USA

Prvým slovenským pilotom, ktorý v polovici mája 2021 pod dohľadom inštruktora riadil F-16, bol nadporučík Lukáš Kúdela. „Môj subjektívny názor je, že stíhacie lietadlo F-16 sa pilotovalo jednoduchšie ako cvičné prúdové lietadlo T-38. Aj výkonnostne je to oproti lietadlám, na ktorých sme lietali doposiaľ, veľký rozdiel. Určite môžem za nás všetkých povedať, že po tomto premiérovom lete sme pristáli "vytešení", že aj v rámci pomerne náročného výcviku sme sa predsa len dostali do kokpitu F-16 a vzali ju do vzduchu,“ popísal dojmy z prvého letu npor. L. Kúdela.

Fotogaléria
Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...
Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...
+1Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...

Slovensko si objednalo stíhačky F-16 za vlády Petra Pellegriniho v roku 2018 a americká strana už v rámci kontraktu cvičí slovenských pilotov. Dodávka objednaných lietadiel sa však oneskorí, pre koronavírus aj čipovú krízu, prvé by mali prísť až v roku 2024.

Situáciu však komplikuje aj to, že pre vojnu na Ukrajine sa celosvetovo zdvihol záujem o zbrane, takže výrobcovia zbraní sú zavalení objednávkami.

JAS 39 Gripen Čítajte viac Česko potrebuje nové stíhačky, výrobcovia sú však zahltení na roky dopredu

Jednou z možností podľa iDnes.cz by bolo spojiť sa s Českom, ktoré tiež uvažuje o prezbrojení letectva a snažiť sa získať od americkej armády staršie už používane stíhačky F-35, čo by mohlo znamenať rýchlejšiu dodávku aj nižšiu cenu. V súčasnosti objednané F-16 pre Slovensko by mali stáť 1,6 miliardy dolárov za 14 stíhačiek.

VIDEO: Ruské TOP lietadlo, stíhačka Su-57.

Video

VIDEO: Najlepšie stíhačky na svete.

Najlepšie stíhačky na svete
Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

© Autorské práva vyhradené

259 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda SR #F-16 #F-35