Parlament prelomil veto prezidentky, schválil Matovičov balíček v pôvodnom znení

Národná rada (NR) SR v stredu prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu. Balíček začne platiť od 1. júla. Ako už avizovala prezidentka Zuzana Čaputová, zákon pošle na posúdenie na Ústavný súd.

22.06.2022 12:50 , aktualizované: 15:40
matovič, kollár Foto: ,
Minister financií Igor Matovič po hlasovaní o prelomení veta ďakuje predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi.
debata (380)

Zo 142 prítomných poslancov hlasovalo 77 za, proti bolo 25, zdržalo sa 39, nehlasoval 1. Na prelomenie veta bolo potrebných najmenej 76 poslancov, teda nadpolovičná väčšina všetkých poslancov.

Video

Na voľnočasové aktivity tak dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre by mali vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

Hlasovanie o prelomení veta. Marián Viskupič... Foto: Ivan Majerský, Pravda
kollár, viskupič Hlasovanie o prelomení veta. Marián Viskupič symbolizuje svojmu klubu hlasovanie proti, Boris Kollár ukazuje, aby jeho poslanci hlasovali za prelomenie veta.

Suma daňového bonusu sa upraví v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa zvýši zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 – ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

Foto: Ivan Majerský, Pravda
Hlasovanie o prelomení veta, protiinflačný balíček

Od júla tohto roka sa zároveň zvýši prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne. Ďalej sa vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V roku 2022 a v roku 2023 sa neuplatní valorizačný mechanizmus. Upravil sa aj systém vyplácania prídavku na dieťa. Ak dieťa nebude chodiť do školy, výška prídavku bude len polovičná.

© Autorské práva vyhradené

380 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #protiinflačný balíček