Krúpa: Pri hlasovaní som sa zdržal, narazil som na svoju červenú čiaru

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (OĽANO) sa pri hlasovaní o tzv. protiinflačnom balíku v pôvodnom znení zdržal. Novinárom povedal, že narazil na svoju červenú čiaru, keď nevedel so sebou urobiť kompromis, pričom jeho červená čiara je hlasovanie s "fašistami".

22.06.2022 17:03
debata (5)
Video

Očakáva, že hlasovanie s poslancami z ĽSNS bolo jednorazovou záležitosťou. „Bolo nám povedané, že sa to už nezopakuje,“ povedal s tým, že poslanci intenzívne rokovali s vedením OĽANO. „Veľa vecí zarezonovalo, veľa vecí sme si povedali. Očakávam, že aj niektoré situácie, ktoré vznikali, sa už nebudú opakovať. Možno aj to bol ten dôvod, prečo sa moji kolegovia rozhodli takto hlasovať. Majú očakávania, že niektoré veci sa zmenia,“ skonštatoval.

Vedenie OĽANO malo podľa jeho slov povedať poslancom, že ich výhrady sú relevantné, opodstatnené a budú reflektované v budúcnosti. Nekonkretizoval, o aké zmeny má ísť. Poslanci podľa Krúpu hlasovali slobodne. „Neboli žiadne vyhrážky ani žiadne vydieranie,“ dodal.

matovič, kollár Čítajte viac Parlament prelomil veto prezidentky, schválil Matovičov balíček v pôvodnom znení

Pripomienky prezidentky podporili z klubu OĽANO poslankyne Martina Brisudová, Anna Mierna, Monika Kozelová a okrem Krúpu tiež poslanci Andrej Stančík a Kristián Čekovský. „Vzhľadom na to, že pripomienky tesne neprešli, stáli sme pred rozhodnutím, či pomôcť v týchto ťažkých časoch rodinám alebo nie,“ povedal novinárom Čekovský, ktorý napokon zákon ako celok podporil.

Hlasovanie o prelomení veta, protiinflačný balíček Čítajte viac Parlament prelomil veto: Bez fašistov by balíček neprešiel. Kto hlasoval za a kto proti? (Prehľad)

„Stáli sme pred rozhodnutím, či rodiny dostanú pravidelnú pomoc, a bolo jasné, že bez hlasov strany SaS by rodiny nedostali peniaze v pravidelnej fáze,“ vysvetlil svoje rozhodnutie Čekovský. Ak je pomoc „ohrozená“ Ústavným súdom SR, ten podľa neho rozhodne. Hlasoval za zapracovanie pripomienok prezidentky. „Bola vôľa odhlasovať návrh tak, ako bol predložený,“ dodal.

Poslanci NR SR v stredu neprijali pripomienky prezidentky a zároveň schválili zákon o financovaní voľného času dieťaťa v pôvodnom znení. Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽANO, zdržal sa len Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili i niektorí nezaradení poslanci vrátane poslancov z ĽSNS. Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽANO.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Krúpa #protiinflačný balíček