Parlamentná stráž by mohla vyviesť poslanca z rokovacej sály

Zabezpečiť poriadok a bezpečnosť v budove Národnej rady SR (NR SR) vrátane rokovacej sály má Parlamentná stráž. Zaviesť sa má od januára budúceho roka. Stráž dostane oprávnenie vyviesť poslanca z rokovacej sály. Vyplýva to z novely zákona o rokovacom poriadku, ktorú parlament schválil 85 hlasmi zo 122 prítomných.

22.06.2022 18:48
parlament Foto: ,
Plénum Národnej rady počas rokovania.
debata (8)

Úlohy, organizáciu a riadenie Parlamentnej stráže, ako aj práva a povinnosti jej príslušníkov, má ustanoviť osobitný zákon. Do jeho prijatia vyvedie poslanca vykázaného z rokovacej sály na základe pokynu predsedajúceho príslušník Policajného zboru zaradený v službe ochrany určených osôb.

Novela stanovuje, že ak vykázaný poslanec ani po opätovnej výzve predsedajúceho neopustí rokovaciu sálu, predsedajúci preruší schôdzu národnej rady na čas nevyhnutne potrebný na obnovenie poriadku a vykázaného poslanca môže dať vyviesť. Vykázaný alebo vyvedený poslanec má právo v dni, v ktorom bol vykázaný alebo vyvedený, zúčastniť sa na hlasovaní o každom návrhu okrem hlasovania o procedurálnych návrhoch.

Vzhľadom na to, že vyvedenie poslanca z rokovania národnej rady je vážnejším narušením poriadku a bezpečnosti v rokovacej sále ako vykázanie poslanca, zavádza sa aj prísnejšia sankcia za takéto porušenie zákona. Ak by bol poslanec vyvedený z rokovania národnej rady, stráca nárok na dva platy, funkčné príplatky a paušálne náhrady, ktoré by mu inak patrili nasledujúce dva mesiace.

Pokiaľ ide o rokovanie parlamentných výborov, predsedajúci bude môcť vykázať poslanca pri opakovanom narúšaní poriadku. Neráta sa však s tým, že by bolo možné poslanca z výboru vyviesť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentná stráž