Práce v bani v Nižnej Slanej skončili, časť znečistenej vody stále vyteká

Hlavná banská záchranná stanica (HBZS) minulý týždeň ukončila práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Koncentráciu rozpustených látok vo vytekajúcej vode do rieky Slaná sa podarilo znížiť o približne 80 percent. Ako pre TASR uviedol riaditeľ Rudných baní Peter Žitňan, štátny podnik na riešení situácie so znečistením rieky naďalej pracuje.

23.06.2022 11:15
Nižná Slaná / Rieka Slaná / Znečistenie / Foto: ,
Znečistená rieka Slaná v katastri obce Betliar, lokalita Nižná Maša
debata (1)
VIDEO: Minister hospodárstva Richard Sulík uistil novinárov, po zasadnutí vlády 15.júna, že škodlivá voda už z bane nevyteká
Video

„Sme si vedomí, že problém v rieke Slaná nezmizol a aj zvyšných 20 percent rozpustených látok stále predstavuje environmentálny problém. Pripravujeme projekt, ktorého cieľom bude vyriešiť aj problém so zvyšnou vytekajúcou banskou vodou s vysokým obsahom rozpustených látok,“ potvrdil Žitňan.

Rudné bane situáciu so znečistením rieky Slaná riešia v spolupráci s Ústavom geotechniky Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach, ktorý realizuje laboratórne testy upraviteľnosti vody a vykonáva časť chemických analýz. Štátny geologický ústav Dionýza Štúra zas štátnemu podniku poskytuje údaje o meraniach prietokov vôd i ďalšie potrebné údaje o banskej vode v šachte Gabriela.

HBZS s prácami v Nižnej Slanej skončila v piatok, vodu vtekajúcu do hlbších častí bane sa podarilo odkloniť priamo na povrch. V bani v uplynulých týždňoch pracovalo 12 ľudí, približne tretinu prác bolo potrebné vykonávať v dýchacích prístrojoch. Odklonenie banskej vody bolo v podzemí zabezpečené pomocou hrubostenného oceľového potrubia.

„Voda, ktorá cez to tečie, nie je až taká mineralizovaná. Odhadujem, že to vydrží 15 až 20 rokov,“ povedal pre TASR riaditeľ HBZS Stanislav Paulík s tým, že definitívne riešenie by bolo technicky mimoriadne náročné. Pre dopravu potrebného materiálu by si priamo v bani vyžadovalo vybudovanie koľaje s dĺžkou približne 1,7 kilometra.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rieka Slaná